Openbaarheidsdag

Openbaarheidsdag in het Nationaal Archief

Vandaag is het weer Openbaarheidsdag in het Nationaal Archief. Dat betekent dat archieven die tot vandaag geheim waren, openbaar worden. Dat betekent dat er allerlei nieuwe informatie over de Nederlandse geschiedenis toegankelijk wordt. Over welke gebeurtenissen kunnen we vanaf vandaag meer te weten komen?

Affaire Van Hall

Een van de archieven die in januari 2018 openbaar werd, zijn de archieven rondom het onderzoek naar de Amsterdamse burgemeester Van Hall. Na een roerige periode in de stad, met onder andere rellen bij het huwelijk van prinses Beatrix en Claus werd er een onderzoek naar het functioneren van de burgemeester opgezet. Dat onderzoek leidde tot het aftreden van burgemeester Van Hall. De gegevens van het onderzoek worden vandaag openbaar.

Affaire Aantjes

Een ander berucht onderzoek waarvan de gegevens openbaar worden, is het onderzoek naar het oorlogsverleden van Willem Aantjes. Naar hem werd onderzoek gedaan vanwege geruchten over zijn dienst bij de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Formatie van het Kabinet De Jong

We krijgen ook een inkijkje in de formatie van de regering De Jong in 1967. In de stukken die in 2018 openbaar zijn geworden, zitten ook aantekeningen van Marga Klompé die zij tijdens deze formatieperiode maakte.

Beheerdossiers

Andere stukken met bijzondere verhalen zijn te verwachten in het archief waarin ‘beheerdossiers’ zitten. Die beheerdossiers werden na de Tweede Wereldoorlog aangemaakt voor mensen van wie grote financiële goederen werden afgenomen, of omdat de mensen van wie het geld was tijdens de oorlog verdwenen.  

Lijst met openbare stukken

De lijst met stukken die tijdens de openbaarheidsdag van 2018 openbaar zijn geworden is groot. De hele lijst is te vinden op de site van het Nationaal Archief. Wie alle stukken wil bestuderen, moet naar het Nationaal Archief toe. 

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg drie schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!