oprichting Natuurmonumenten

Oprichting Natuurmonumenten

22 april 1905 – In de dierentuin Artis werd de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten opgericht. De gemeente Amsterdam wilde afval in de ‘waardeloze’ en ‘onvruchtbare’ plassen van het Naardermeer wilde dumpen, dit was de aanleiding tot de oprichting van Natuurmonumenten. De Amsterdamse onderwijzer en natuurliefhebber Jacobus Thijsse was hier boos over en kwam in verzet.

Jacobus Pieter Thijsse

Jac. P ThijsseJacobus Pieter Thijsse werd geboren in 1865 te Maastricht. Als zoon van een beroepssergeant groeide hij op in Grave, Woerden en Amsterdam. Thijsse ging naar de kweekschool en ontmoette daar zijn aanstaande vrouw Helena Christina Petronella Bosch. Na de kweekschool werd hij leraar in Den Burg op Texel. Zijn vrouw wilde echter niet op Texel wonen dus vertrokken ze er weer. Tot grote teleurstelling van Thijsse, er was namelijk veel flora en fauna te vinden.

Amsterdam

Ze gingen naar Amsterdam en Thijsse werd leraar op een lagere school. Daar ontmoette hij Eli Heimans en samen begonnen ze met het schrijven van natuurkundige boekjes. In 1896 richtten ze samen het natuurkundige tijdschrift De Levende Natuur op. In deze tijd raakte hij ook betrokken bij de oprichting van Natuurmonumenten.

Beginjaren Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft tot doel verschillende natuurgebieden in Nederland te beschermen. Dit doet ze door natuurgebieden te kopen en ze vervolgens te beheren. Veel mensen verklaarden Thijsse voor gek toen hij voorstelde het Naardermeer op te kopen. Hij werd echter bijgestaan door zijn vriend Heimans en in de kranten brak er een discussie los. Uiteindelijk werd het Naardermeer met behulp van obligaties opgekocht en besloot de gemeente Amsterdam er geen vuilstortplaats van te maken. Thijsse werd secretaris van Natuurmonumenten en bleef dit tot zijn dood.

Natuurmonumenten vandaag de dag

Tegenwoordig bezit Natuurmonumenten meer dan 100.000 hectare aan natuurgebied in Nederland en heeft ze meer dan 700.000 leden. Vanuit het hoofdkantoor in ’s-Graveland wordt er nog steeds gestreden voor de natuur in Nederland, want natuurbescherming is bittere noodzaak.  

Leestip:

Geschiedenis natuurmonumentenHet landschap bewaard – Natuur en erfgoed bij Natuurmonumenten
Auteur: Michiel Purmer
ISBN: 9789087047511
Uitgever: Verloren
Winkelprijs: €39,–

Bestel Het landschap bewaard

Bronnen

 

Afbeelding

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.