Geen afbeelding beschikbaar

Osama bin Laden

Vraag Osama bin Laden of ik het mensen zo graag naar hun zin wil maken.

Dit stelde Barack Obama onlangs na kritiek op zijn antiterreurbeleid. Obama staat op het punt de uitschakeling van Bin Laden te gebruiken voor zijn herverkiezingscampagne. Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden werd op 10 maart 1957 geboren in Riyad in Saoedi-Arabië.

Hij was de zoon van miljardair Mohammed Awad bin Laden. Osama was het zeventiende kind van de minstens vierenvijftig kinderen van Mohammed. Osama’s moeder was de Syrische Alia Ghanem, de tiende vrouw van Mohammed, die in totaal 22 keer trouwde. Mohammed bin Laden verdiende zijn geld voornamelijk in de bouwsector en heeft veel investeringen gedaan in de Verenigde Staten. Osama zou later ongeveer 25 tot 30 miljoen dollar erven, nadat zijn vader overleed bij een vliegtuigongeluk.

Bin Laden werd streng islamitisch opgevoed. Hij studeerde aan de King Abdulaziz University in Saoedi-Arabië, maar het is onduidelijk welke studie hij daar heeft gevolgd. Hij interesseerde zich tijdens zijn studietijd waren onder meer voor religie, poëzie en voetbal. Bin Laden stond als student bekend als een supporter van de Londense voetbalclub Arsenal. Bin Laden is vanaf 1974 vijf of zes keer getrouwd en heeft bij deze vrouwen tussen de twintig en zesentwintig kinderen gekregen.

In 1979 vertrok Bin Laden om met de zogenaamde islamitische Moedjahedien tegen de Russen in Afghanistan te vechten. Deze strijders werden grotendeels gefinancierd door de Verenigde Staten. Bin Laden hing een anti-Amerikaanse ideologie aan, waarin hij stelde dat het Amerikaanse buitenlandse beleid onderdrukkend was voor moslims en het Midden-Oosten. Het instellen van de sharia was de enige oplossing voor de problemen die er in het gebied voorkwamen. Deze ideologie structureerde hij door na de oorlog in Afghanistan, in 1988, het terreurnetwerk Al Qaida op te richten en een gewelddadige jihad te ontketenen.

Hierna verbleef Bin Laden voor lange tijd in Soedan, van waaruit hij leiding gaf aan Al Qaida. De organisatie is verantwoordelijk voor verschillende terroristische aanvallen en kwam wereldwijd in het nieuws toen het in 1998 een aanslag pleegde op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij honderden doden vielen. De belangrijkste aanslag van Al Qaida was echter de zelfmoordaanslag met een aantal vliegtuigen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten, waarbij ongeveer drieduizend mensen omkwamen. Dit leidde tot het onderduiken van Bin Laden en de oorlog tegen terreur in Afghanistan. Op 2 mei 2011 werd Bin Laden gedood bij een Amerikaanse poging hem gevangen te nemen in een zwaarbeveiligd huis in Pakistan. Hiermee lukte president Obama wat veel presidenten voor hem niet lukten.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.