Geen afbeelding beschikbaar

Oudste huis in Amsterdam ontdekt

Onderzoek heeft uitgewezen dat het pand aan de Warmoesstraat 90 het oudste huis is van Amsterdam. Enige tijd geleden werd tijdens een gemeentelijke inspectie ontdekt dat het huis, dat tot 2010 dienst deed als homobar, veel ouder is dan aanvankelijk werd gedacht. Verder onderzoek heeft nu uitgewezen dat het pand dateert uit 1485.

De eerste aanwijzing voor de aanzienlijke leeftijd van het pand werd ontdekt nadat er in 2010 brand uitbrak. Het pand deed toen dienst als homobar, maar moest vanwege de schade gerenoveerd worden. Een inspecteur van de gemeente ontdekte details die erop wezen dat het gebouw mogelijk uit de middeleeuwen stamde.

Onderzoekers namen daarna houtmonsters om de leeftijd van het pand te achterhalen. In een laboratorium in Berlijn werd vastgesteld dat het hout dateert uit 1485. Daarmee valt de bouw samen met een periode van wederopbouw, nadat de hoofdstad in 1452 was getroffen door een grote brand.

Het skelet van het huis bestaat uit houten balken, maar de muren zijn verder van steen gemaakt. "De gotische profilering van de korbelen en de roosjes die erin zijn gesneden laten zien hoe er in de late middeleeuwen werd gebouwd", aldus een bouwhistoricus van de gemeente Amsterdam.

De gemeente Amsterdam heeft zich enthousiast uitgelaten over de vondst. "Dit is precies het mooie van de monumentale binnenstad”, zei wethouder Boudewijn Oranje. “Dit soort vondsten zijn als het ware een tijdmachine.” Het pand staat overigens nog niet op de monumentenlijst, maar als het aan de wethouder ligt gebeurt dat zo snel mogelijk.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.