Oudste universiteit van de wereld in Marokko

Volgens het Britse blad The Economist is er een verandering gaande in de Arabische academische cultuur. De zoektocht naar God verdwijnt langzaam naar de achtergrond, ten gunste van academische studie. En dat terwijl de Arabische universiteiten de afgelopen eeuwen weinig moesten hebben van natuurkundig onderzoek en filosofieën die religieuze theorieën doen wankelen. Dat is opmerkelijk, aangezien de eerste universiteiten juist in de Arabische wereld ontstonden.

Eeuwen geleden was de Arabische wereld ver vooruit op Europa als het ging om wetenschap en cultuur. Eén van de belangrijkste spirituele en educatieve centra van de Arabische wereld is al eeuwenlang de Karueein-universiteit van Fez in Marokko. Zowel UNESCO als het Guinness Book of Records erkennen dit instituut als de oudste universiteit van de wereld.

Fez universiteit

De universiteit was van oorsprong een moskee en werd in het jaar 859 na christus opgericht door Fatima-al Fihri, de dochter van een rijke koopman. Vanaf de oprichting zat er een Madrasa bij de moskee. Madrasa is de algemene Arabische term voor een onderwijsinstituut. De Madrasa van Fatima-al Fihri is ook tegenwoordig nog één van de belangrijkste universiteiten in de Arabische wereld.

Discussie over de Karueein-universiteit

Er bestaat discussie over de vraag of de Karueein-universiteit wel een volwaardige universiteit is in de enge zin van het woord. Sommige historici menen dat de universiteit iets unieks is van het christelijke Europa en beschouwen Parijs en Bologna als oudste universiteiten. Anderen beschouwen de Arabische geleerdheid als bakermat van de Europese academische wereld. Los van deze definitiekwestie zijn historici het er over het algemeen mee eens dat het culturele, religieuze en wetenschappelijke belang van de Karueein-universiteit door de eeuwen heen groot was. Een feit is dat sinds de middeleeuwen één van de belangrijkste bibliotheken van de regio in het instituut gevestigd is en dat de universiteit zelf een sleutelrol speelde in de kennisvergaring van de Arabische wereld.

Universiteit in de 20e eeuw

Een ingrijpende reorganisatie vond plaats in 1947, waardoor de universiteit een meer wetenschappelijk dan spiritueel karakter kreeg. In 1963 kwam de universiteit onder toezicht van het Marokkaanse ministerie van educatie. Sindsdien wordt het instituut wereldwijd voor vol aangezien in de academische wereld.

The Economist is optimistisch over de recente ontwikkelingen in de Arabische academische wereld. De meest recente cijfers tonen aan dat er een verschuiving naar meer wetenschappelijk onderwijs gaande is. Kwantitatief gezien is de academische productie van de meeste Arabische landen de afgelopen tien jaar namelijk enorm toegenomen. Ook wordt er steeds meer geld vrijgemaakt voor onderzoek en ontwikkeling.

<h3>Bronnen</h3>
<p>-      <a href="http://top-10-lijstjes.plazilla.com/de-top-10-van-oudste-universiteiten-... target="_blank"> <strong>Oudste universiteiten ter wereld </strong></a></p>
<p><strong></strong><span style="font-size: 12px; line-height: 1.2;">-       </span><a href="https://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/article/detail/3386453/2013/02/01/... target="_blank"><strong style="font-size: 12px; line-height: 1.2;">Trouw.nl </strong></a></p>
<p>-       <a href="http://whc.unesco.org/en/list/170" target="_blank"><strong>UNESCO </strong></a></p>
<p>-       <a href="http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/3000/oldest-university" target="_blank"><strong>Guinness Book of Records </strong></a></p>
<p>-       <a href="http://www.usmba.ac.ma/friedman/index.php?option=com_content&amp;view=ar... target="_blank"><strong>Usmba.ac.ma </strong></a></p>
<p>-       Afbeelding: <strong>Wikimedia Commons</strong></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.