Het mysterie rond de bouw van de Piramide van Gizeh is opgelost.

Papyrus levert nieuw inzicht op in bouwmethode Piramide van Gizeh

Egyptische archeologen hebben een nieuwe theorie over de bouwmethode van de Piramide van Gizeh. Eind september 2017 zond de Britse zender Channel 4 de documentaire 'Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence uit', waarin de inzichten werden gepresenteerd.


Eeuwenlang was het een raadsel hoe de bouwers van de grote Piramide van Gizeh de grote blokken steen van de steengroeven naar de bouwplaats vervoerden. Dat mysterie is nu opgelost. De documentaire onthulde dat het Gizeh Plateau ooit doorsneden werd door een stelsel van waterwegen. Dat stelsel bestond uit diepe kanalen die het water van de Nijl naar Gizeh brachten. Over dit vaarwater voeren boten met de blokken steen naar Gizeh. Om de grote blokken op de boot te krijgen, maakten de duizenden bouwers gebruik van hun eigen spierkracht.


Diary of Merer


De nieuwe bewijzen kwamen aan het licht tijdens een jarenlang onderzoek naar 4500 jaar oude papyrus documenten, die werden gevonden in de Wadi-al-Jarf, een oude haven aan de Golf van Suez. Eén van de documenten was de diary of Merer. Deze tekst werd in 2013 gevonden door een team van Franse en Egyptische archeologen en bracht de archeologen tot de oplossing over de bouwmethode van de piramide. De diary of Merer was het eerste historische geschrift dat het leven van de piramidebouwers van Gizeh beschreef. De ontdekking werd door een Egyptische archeoloog "De grootste ontdekking in Egypte uit de 21e eeuw genoemd."


Piramide van Gizeh en de Zerven wereldwonderen


De Piramide werd gebouwd van kalksteen, dat afkomstig was van de plaats Tora, tegenover Gizeh. Het 147 meter hoge bouwwerk was tot 1311 het hoogste gebouw van de wereld. De Piramide van Gizeh is het enige nog bestaande bouwwerk van de Zeven wereldwonderen.


Afbeelding:


Bronnen:


 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt