zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid

De zeven klassieke wereldwonderen

De wereldwonderen van de klassieke oudheid zouden zijn bedacht door de Griek Antipater van Sidon in 140 v.Chr. De wereldwonderen zijn een benaming voor opmerkelijke geconstrueerde bouwwerken gemaakt door de mens. Tegenwoordig is het enige wereldwonder uit de oudheid dat nog bestaat de Piramide van Cheops in Egypte. Naar de andere wereldwonderen is vaak onderzoek gedaan maar niet elk wonder was even gemakkelijk te vinden. Hieronder een overzicht van de klassieke zeven wereldwonderen.


Piramide van Cheops


Egyptologen vermoeden dat de Grote Piramide van Gizeh (bij Caïro) gebouwd werd als grafmonument voor de farao Cheops, die regeerde van 2589 tot 2566 voor Christus. Voor de bouw van de piramides zijn waarschijnlijk veel slaven gebruikt en er werkten elke dag 5000 arbeiders aan de bouw. Over de duur van de bouw en de bouwmaterialen is nog veel onduidelijk. De piramide van Cheops is het enige wereldwonder dat vandaag de dag nog te bezichtigen is.


Hangende tuinen van Babylon


Van deze mythische tuinen van Babylon zijn nog tot nu toe nog geen resten gevonden. Er wordt door sommige onderzoekers dus getwijfeld over de tuinen hebben bestaan. Het zou kunnen dat ze niet in Babylon lagen maar in Irak. De mythische tuinen zouden door koning Nebukadnezar II (605-652 v.Chr.) zijn gebouwd als cadeau voor zijn vrouw Amytis van Media. De tuinen hoorden bij zijn nieuwe paleis en bevatten planten en bloem uit het thuisland van de vrouw.


Tempel van Artemis in Efeze


Deze tempel gewijd aan de jacht-, geboorte- en natuurgodin Artemis zou de mooiste tempel ooit gebouwd zijn op de wereld. De tempel zou 127 versierde marmeren zuilen hebben en ongeveer een grootte hebben van 110x55 meter. De tempel werd door Herostratos in 356 v.Chr. verwoest omdat hij zijn naam in de geschiedenis boeken wilde hebben. Nu resten alleen nog een paar zuilen en de fundering van de grote Artemis tempel in Efeze (Turkije).


Mausoleum van Halicarnassus


Het mausoleum was gebouwd als ambitieus project in het kleine koninkrijk van de Persen in 353 voor Christus. Koning Maussollos regeerde over een groot deel van de Asia Minor (Turkije) en was een bewonderaar van de Griekse kunst en cultuur. In Halicarnassus liet hij een enorme tombe voor zichzelf bouwen. Kenmerkend voor het Mausoleum was de enorme strijdwagen boven op de tombe. Het mausoleum zou tot in de dertiende eeuw na Christus nog hebben gestaan.


Kolossus van Rhodos


Deze kolossus was een groot bronzen beeld die de zonnegod Helios voorstelde. Het beeld heeft van alle wereldwonderen het kortst bestaan: 56 jaar. De kolossus van Rhodos werd gebouwd ter ere van een overwinning van de inwoners van Rhodos op de Macedoniërs in 305 n.Chr. Vaak wordt het beeld afgebeeld met gespreide benen boven de ingang van de haven van Rhodos maar dit is niet waarschijnlijk.


Pharos van Alexandrië


Volgens de geschriften zou de Pharos van Alexandrië de eerste vuurtoren zijn geweest die ooit gebouwd werd. In de derde eeuw voor Christus werd de Pharos gebouwd en de vuurtoren heeft ruim 1650 jaar gestaan. Hij werd gebouwd in opdracht van Ptolemaeus I Soter van het Ptolemeïsche Egypte. De vuurtoren stond op een eiland voor de haven van Alexandrië; Pharos genaamd.


Beeld van Zeus in Olympia


Het beeld van Zeus in Olympia bestaat net als de Kolossus in Rhodos en de Pharos van Alexandrië niet meer. Het twaalf meter hoge beeld stond in de Griekse stad Olympia, die speciaal gebouwd was te eren van Zeus. Ook de Panheleense of Olympische spelen werden hier gehouden ter eren van de Griekse god. Het beeld was gehuld in een gouden gewaad en zou door een aardbeving in de vierde eeuw n.Chr. zijn verwoest.

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!