Waarzegger

Paragnosten door de eeuwen heen

Paragnosten en waarzeggerij bestaan al eeuwen. Het orakel van Delphi is hier in de oudheid het beste voorbeeld van. Vele Grieken kwamen in die tijd naar het orakel om hulp en advies te vragen. Hiervoor moest wel dieren of andere dingen worden geofferd. Tegenwoordig kan een paragnost via de telefoon of online geraadpleegd worden.

Orakel van Delphi

Het Orakel van Delphi was gesitueerd op de berg Parnassos in de cultusplaats Delphi, ten noordoosten van de Griekse stad Athene. De Grieken konden via dit orakel advies vragen aan de goden. De tempel trok elk jaar duizenden bezoekers omdat het orakel de toekomst kon zien. Je kreeg echter geen rechtstreeks contact met de goden maar je moest je vraag stellen aan de Pythia. Die gaf je antwoorden door aan de goden en diende als tussenschakel. Het Orakel van Delphi was door heel het Griekse rijk beroemd en mensen kwamen van ver om advies te vragen.

Middeleeuws Europa

In het christelijke Europa van de middeleeuwen werd waarzeggerij als een zonde beschouwd. Koning Saul had in de bijbel (1 Samuël) alle waarzeggers het land uit gedreven. Toen hij er echter zelf een bezocht, had dit desastreuze gevolgen. Hierdoor werd waarzeggerij van de kerk verboden en beoefenaars werden soms gerechtelijk vervolgd. Aan het einde van de middeleeuwen kwam de waarzeggerij in de vorm van astrologie weer op onder wetenschappers. Beroemde wetenschappers zoals Johannes Kepler en Isaac Newton onderzochten de astrologie. Vaak hadden koningen eigen astrologen in dienst die hen advies moesten geven over beslissingen of andere zaken in hun rijk.

Waarzegger op de kermis

In de negentiende en twintigste eeuw waren waarzeggers vaak te vinden op de kermis. Door middel van een glazen bol of tarotkaarten kon de waarzegger je toekomst voorspellen of andere vragen over je leven beantwoorden. Ook in verschillende sprookjes en legenden komen waarzeggers voor, die vooral optreden als adviseur voor mensen met problemen. Tegenwoordig zijn de waarzeggers, ook wel paragnosten genoemd, veel te vinden op de televisie. In verschillende programma’s kunnen paragnosten telefonisch worden geraadpleegd. Ook via enkele websites kunnen online paragnosten  worden bereikt. In sommige landen vandaag de dag, zoals in het Midden-Oosten, is waarzeggerij verboden. In De Verenigde Staten moeten de waarzeggers of paragnosten een vergunning hebben.

Bronnen:

Staff.science.uu.nl: Newton Catawiki.nl: Geschiedenis waarzeggers

Afbeelding:

Wikipedia.org: Fortune tellers

Meer weten

Meer lezen over: 

De Barbaren geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!