Orakel van Delphi

Het Orakel van Delphi: een blik in de toekomst

Wanneer je als ‘Oude Griek’ advies nodig had over het verloop van je leven, lag het voor de hand om een bezoek te brengen aan het Orakel van Delphi. Dit orakel was gesitueerd op de berg Parnassos in cultusplaats Delphi, ten noordoosten van de Griekse stad Athene. Het is echter een mysterie of ook daadwerkelijk de toekomst voorspeld kon worden door de goden. Alleen de resten van de tempel zijn vandaag de dag nog te bezoeken.


 


Het Orakel van Apollo


Een orakel is een plaats waar je advies kan vragen aan de goden. In het Oude Griekenland was het Orakel van Delphi het bekendste en meest bezochte orakel; jaarlijks trok de tempel duizenden bezoekers. Het orakel op de Parnassosberg was gewijd aan de Griekse God Apollo, de god van de geneeskunde, de muziek en het licht. Dit maakte dat hij de toekomst van mensen kon inzien.


De Pythia in hogere sferen


Wanneer je het Orakel van Delphi bezocht, was het niet mogelijk om rechtstreeks contact te krijgen met Apollo. Zijn goddelijke boodschap werd via een omweg aan je geopenbaard. Het was allereerst van groot belang dat je een geit offerde aan de god van de geneeskunst. Vervolgens mocht je de tempel betreden. Daar mocht je een vraag stellen aan de Pythia, dit was vaak een oude vrouw die als enige de mogelijkheid had om een rechtstreekse boodschap van Apollo te ontvangen.  De Pythia gaf Apollo's boodschap door, maar echt wijs kon je daar niet uit worden. De boodschap was zo vaag en onsamenhangend, dat deze nogmaals vertaald moest worden door aanwezige priesters. Zij maakten er een begrijpelijke doch cryptische boodschap van. Nu mocht je vertrekken, een geit armer en een vrij interpretabele boodschap over je toekomst rijker.


‘De navel van de aarde’


De tempel zou ‘de navel van de aarde’ bevatten, een grote ronde steen. Wat de functie van de steen was is niet bekend, maar hij werd als heilig beschouwd. Het onderbouwt het idee van de Oude Grieken dat het Orakel van Delphi zich in het centrum van de wereld bevond. Het originele exemplaar is verloren gegaan.


Een neutrale ontmoetingsplek


Mensen uit alle rangen en standen waren welkom bij het Orakel van Delphi, wat van de tempel een neutrale ontmoetingsplaats maakte. Hiërarchie was hier niet relevant. De overblijfselen van de Griekse tempel zijn nog steeds te bezoeken, de tempel is één van de meest bezochte toeristische trekpleisters van Griekenland. De overblijfselen stammen uit het eind van de zesde eeuw voor Christus. De tempel is meermaals vernietigd en herbouwd als gevolg van aardbevingen en oorlogen. Over de historische waarheid van het Orakel wordt echter getwijfeld.


Het einde van het Orakel van Delphi


De laatste drie eeuwen voor het begin van onze jaartelling kreeg men minder aandacht voor het orakel als gevolg van plunderingen en oorlog. Tijdens de Romeinse overheersing kende de tempel echter een nieuwe bloeiperiode. In 381 na Christus verbood de Romeinse keizer Theodosius alle heidense culten; het christendom was nu nog de enige toegestane religie. Dit betekende het definitieve einde van het orakel van Delphi.  

Bronnen

Geschiedenisbeleven.nl, 'Door de ogen van (...)'
Griekenland.net, 'Delphi'
Kunst-en-cultuur.infonu, 'Het orakel van Delphi'
Wikipedia, Orakel van Delphi

Afbeelding

By Heinrich Leutemann (http://imgur.com/gallery/Dv8J6) [Public domain], via Wikimedia Commons
John Collier [Public domain], via Wikimedia Commons

 

 

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Tijdperken: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.