Geen afbeelding beschikbaar

Parkeerbord en de Olympische Spelen van 1928

In het begin van de jaren ’20 kende Amsterdam – net als tegenwoordig – een groot parkeerprobleem. In de stad was er regelmatig sprake van een groot tekort aan parkeerplaatsen, zoals bij het Stadion van Amsterdam tijdens de Olympische Spelen in 1926. De gemeente maakte zich grote zorgen, want nog geen twee jaar later zou de stad gastheer zijn van de Olympische Spelen.

In allerijl werden er daarom in 1928 nog vele nieuwe parkeerplaatsen in de stad aangelegd. Toch vreesde men nog steeds voor een verkeerschaos, want hoe moest men de buitenlandse toeristen duidelijk maken waar men de auto mocht parkeren? Uiteindelijk bracht een onbekende gemeenteambtenaar de oplossing door zijn uitvinding van het parkeerbord. Het simpele ontwerp met de witte hoofdletter ‘P’ op een blauwe achtergrond bleek zo duidelijk dat het al snel uitgroeide tot een internationaal erkend verkeersbord. Overigens bleef de verkeerschaos in Amsterdam uit, want later bleek dat er tijdens de Olympische Spelen slechts 450 buitenlandse auto’s in de stad waren geweest.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.