Geen afbeelding beschikbaar

Paul Watson en de oprichting van Sea Shepherd

“Ik word vastgehouden in Frankfurt vanwege een aanklacht vanuit Costa Rica. Ik moet morgen in de rechtbank verschijnen"

De oprichter van dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd, Paul Watson, is afgelopen zondag gearresteerd op het vliegveld van Frankfurt. Dit berichtte hij op Twitter. Paul Watson richtte in 1977 de voorloper van Sea Shepherd op, om de walvisvaart tegen te gaan.

In 1969 werd Watson lid van de Sierra Club, de oudste milieuactivistenorganisatie van de Verenigde Staten. Voor deze organisatie protesteerde hij tegen het testen van kernwapens op een eiland bij Alaska. Dit protest leidde tot het vormen van het Don’t Make a Wave (maak geen golf) comité, wat uit zou groeien tot milieuorganisatie Greenpeace.  De organisatie ontkent echter dat Watson medeverantwoordelijk was voor het ontstaan van Greenpeace. “Hij was een invloedrijk lid vroeger maar niet, zoals hij zelf soms beweert, een oprichter.”

Watson was in juni 1975 samen met Robert Hunter de eerste mens die zijn leven riskeerde om een walvis te beschermen. Watson en Hunter voeren samen met een rubber bootje tussen een Russische walvisvaarder en een potvis, om te verhinderen dat de walvisjagers het dier konden doden met een harpoen. Het lukte de twee niet om het dier te redden, maar Watson zegt zelf dat dit incident hem heeft geïnspireerd om zijn leven te wijden aan de walvisbescherming.

Paul Watson was echter ontevreden over de beperkte mate waarop Greenpeace zich volgens hem inzette tegen de walvisvaart. In 1977 richtte hij zodoende de Earth Force Society op, die radicaler te werk ging dan Greenpeace en de voorloper van Sea Shepherd was. De Sea Shepherd Conservation Society werd officieel in 1981 opgericht, met als doelstelling ‘de conservatie van het leven in zee’. Watson kocht een boot, die hij de Sea Shepherd noemde, en gebruikte het in een aantal campagnes tegen voornamelijk walvisvaarders maar ook de slacht van zeehonden in Canada. Watson was met zijn kleine groep van vrijwilligers de eerste die het ijs op ging om de zeehonden te beschermen.

In 1980 ramde hij met zijn schip walvisvaarder ‘Sierra’ zodanig dat het schip nooit meer kon jagen.  Volgens Watson is Sea Shepherd ‘politie op zee’ en werken de activisten ‘volgens de gedragsregels van het World Charter for Nature van de Verenigde Naties’.

De arrestatie is een gevolg van een campagne die Watson in 2005 voerde tegen de haaienvangst in Costa Rica. De precieze aanklacht die tegen Watson loopt is nog onbekend.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.