Geen afbeelding beschikbaar

Politiek in Marokko

Zij willen dat het hele systeem op de schop gaat

Aldus buitenlandcorrespondent Sietske de Boer over de protestanten in verschillende Marokkaanse steden. Vandaag worden er in Marokko verkiezingen gehouden voor het nieuwe parlement, maar het lijkt erop dat een groot deel van de ruim dertien miljoen stemgerechtigden niet op zal komen dagen. De oppositie heeft namelijk opgeroepen de verkiezingen te boycotten uit protest tegen het bewind van koning Mohammed VI. De ontevredenheid in Marokko is het gevolg van de Arabische Lente, waarbij er onder andere in Tunesië en Egypte een einde werd gemaakt aan autoritaire regimes.

Op 2 maart 1956 werd Marokko officieel onafhankelijk van Frankrijk. De macht werd overgedragen aan koning Mohammed V, die het land inrichtte als een constitutionele monarchie.  Zes jaar later voerde zijn opvolger, koning Hassan II, een democratische grondwet in die veel van de macht over droeg aan het parlement.  Toen dit echter resulteerde in grote politieke onrusten kondigde hij een ‘staat van uitzondering’ af en greep hij zelf de macht. Deze stap had alleen nog maar meer onrust tot gevolg en begin jaren ‘70 pleegden militairen twee staatsgrepen tegen Hassan, maar beide mislukten.

Begin jaren ’90 ondernam de Marokkaanse monarchie een nieuwe poging tot hervormingen. Onder leiding van Hassan, en vanaf 1999  zijn opvolger Mohammed VI, werd het parlement geleidelijk hervormd en kwamen er democratische verkiezingen. Toch is de bevolking van Marokko nog steeds ontevreden over de macht  van de monarchie, want “uiteindelijk houdt de koning alle touwtjes in handen”, aldus Yuba Zalen, lid van de 20 Februari-beweging in Nederland.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt