Geen afbeelding beschikbaar

Politieke loopbaan van Hans Wiegel

Fortuyn wilde mij als premier

Aldus voormalig VVD politicus Hans Wiegel, afgelopen maandag in Nieuwsuur. Pim Fortuyn zou Wiegel hebben gevraagd minister-president te worden als er na de verkiezingen van mei 2002 een regering zou zijn gevormd met de VVD, de LPF en het CDA. In de avond van 6 mei zouden Fortuyn en Wiegel hier nog een bespreking over hebben, maar eerder die dag werd Fortuyn in Hilversum vermoord.

Hans Wiegel werd op 16 juli 1941 geboren in Amsterdam. Hij groeide op in Hilversum, waar hij het gymnasium doorliep, maar keerde in 1959 terug naar Amsterdam om te beginnen aan een studie rechten. Hij stapte echter al snel over op politieke wetenschappen. Tijdens zijn studie werd Wiegel actief voor de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), de jongerenorganisatie van de VVD. Wiegel begon bij de Gooise afdeling, maar werd in 1965 landelijk voorzitter. Twee jaar later, op 26-jarige leeftijd, nam hij voor de VVD zitting in de Tweede Kamer. Hier zou hij tot 1982 werkzaam blijven, als leider van de VVD en van 1977 tot 1981 als minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier.

Toen Wiegel in 1982 gevraagd werd om commissaris van de koningin in Friesland te worden, nam hij dit aanbod aan en vertrok hij uit de Tweede Kamer. Hij bleef tot 1994 commissaris in Friesland, waar hij door zijn vurige redevoeringen en, volgens sommigen, soms wat betweterige toon, de bijnaam ‘Het orakel uit Ljouwert’ kreeg. In 1994 stopte Wiegel met zijn werk in Friesland en een jaar later werd hij lid van de Eerste Kamer, wat hij tot 2000 zou blijven.

Na het verlaten van de Tweede Kamer begon eigenlijk ook meteen het speculeren over de terugkeer van Wiegel in de landelijke politiek. Deze geruchten werden vaak door hemzelf gevoed. In 1993, 2002 en 2006 maakte hij bekend dat hij nadacht over een politieke rentree. Ook zei hij eens dat hij ‘de beste premier was die Nederland nooit gehad heeft’. In 2007 maakte Wiegel uiteindelijk bekend niet meer terug te zullen keren in de politiek.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.