Postcode ingevoerd in Verenigde Staten

Op 1 juli 1963 werd in de Verenigde Staten de ZIP code, ofwel de postcode, geïntroduceerd om het postverkeer te verbeteren, te versnellen en de stroomlijnen. Door de enorme groei in post en de technologische verbeteringen op het gebied van posttransport groeide de vraag naar een nieuw, ordelijk systeem. De ZIP code, kort voor Zoning Improvement Plan, bood uitkomst.

Postvervoer Verenigde Staten

Ondanks het toenemende aanbod aan vliegtuigen maakte het Amerikaanse Post Office Department nog lang gebruik van het spoor. Het hoogtepunt van de hoeveelheid vervoerde post per trein was in 1930: tienduizenden brieven en pakketten werden gesorteerd en via de grote trein stations door heel het land vervoerd naar de juiste bestemming. De logistiek achter dit postsysteem was complex, arbeidsintensief en vaak omslachtig.

Verandering in post

In de periode 1930-1963 veranderde er veel in de Verenigde Staten. Door de overgang van een agrarische economie naar een industriële economie gericht op internationaal zaken doen veranderde ook de samenstelling van de post. Waar de post aan het begin van de twintigste eeuw hoofdzakelijk bestond uit sociale private correspondentie, werd de zakelijke post in de loop van de eeuw steeds belangrijker. In 1963 bestond maar liefst tachtig procent van de verstuurde post in de Verenigde Staten uit zakelijke brieven en pakketten. Bankafschriften, loonstroken, rekeningen, reclame en tijdschriften: alles werd per post verstuurd. Een systeem om deze bulk aan post te reguleren was broodnodig.

Bedenker postcodes John Gronouski

Voor de invoeren van de postcode werd er al een decennium gedebatteerd over mogelijke systemen om het postverkeer beter te laten functioneren. Het idee van een codeersysteem lag al langer op de plank maar kreeg vorm door John. A. Gronouski, werkzaam bij het postbedrijf. Op 1 juli 1963 liet hij weten dat de ZIP code werd ingevoerd. Dit zou een intensieve, langdurige onderneming worden.

Metro System

De basis van het postcodesysteem lag in het al eerder ingevoerde Metro System. Dit waren transportcentra die in 85 van de grootste plaatsen in de Verenigde Staten werden geopend, om van daaruit de post te distribueren. Tegen 1963 kende het Metro System al 552 transportcentra, die elk tussen de 40 en 150 postkantoren onder hun beheer hadden. Elk centrum kreeg een code toegewezen en de postadressen aan wie zij leverden werden ook voorzien van een eigen code. Zo werd in juli 1963 elk adres in de Verenigde Staten voorzien van een vijfcijferige code. Het eerste cijfer verwees naar één van negen regio’s binnen de Verenigde Staten, de volgende twee verwezen naar een kleiner gebied in deze regio en de laatste twee verwezen naar het dichtstbijzijnde postkantoor van het adres.

United States Postal Service

Aanvankelijk was de postcode niet verplicht, maar in 1967 werd het verplicht gesteld voor grote delen van de verstuurde post. Ondanks de verbeteringen in het postsysteem werd de post nog steeds op ouderwetse wijze verstuurd. Hier kwam pas verandering in door de Postal Reorganization Act van 1971, waarbij de Post Office Department verwerd tot de United States Postal Service. Het postbedrijf werd losgekoppeld van de politiek en opereerde onafhankelijk, maar onder toeziend oog van de Amerikaanse overheid. In 1978 breidde de United States Postal Service de postcode uit met een toevoeging van nogmaals vier cijfers, die verwezen naar specifieke huizen.

 

 

<h3><b>Bronnen</b></h3>
Patrick Reebel, <em>United States Post Office: Current Issues and Historical Background</em> (New York 2003)

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!