Geen afbeelding beschikbaar

Prins Philip en het huwelijk met koning Elizabeth II

‘Prins Philip vindt Elton John verschrikkelijk’

Aldus de Volkskrant. Gisteren werd een concert gegeven om de vieringen ter ere van koningin Elizabeths 60 jarig jubileum af te sluiten. Prins Philip, haar man, kon er niet bij zijn omdat hij in het ziekenhuis ligt met een blaasontsteking. Hij houdt echter, net als de koningin, helemaal niet van muziek. Philip werd geboren als Prins Philippos van Griekenland en Denemarken.

Philip werd op 10 juni 1921 geboren op het Griekse eiland Korfu in de Griekse Koninklijke familie en als lid van de vooraanstaande familie Sleeswijk-Holstein. De familie werd echter verbannen uit Griekenland tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog (1821-1832).

De jonge Philip merkte hier weinig van omdat hij veel tijd doorbracht in de rest van Europa. Hij bezocht scholen in Parijs, Engeland, Duitsland en Schotland. In Schotland maakte hij in 1939 zijn middelbare school af, waarna hij bij de Britse marine ging. De zomer voordat hij in dienst trad ontmoette de 18-jarige Philip de toen 13-jarige Elizabeth, zijn derde nicht door een gezamenlijke afstamming van koningin Victoria. Haar vader, koning George VI, had Philip namelijk gevraagd om zijn twee dochters te escorteren tijdens een meerdaags bezoek aan de Britse marine. Elizabeth werd verliefd op Philip en de twee begonnen brieven naar elkaar te schrijven.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak vocht Philip tijdens meerdere zeeslagen in het mediterrane gebied, terwijl Elizabeth in Engeland was. Ze bleven elkaar echter brieven schrijven en na de oorlog, in 1946, vroeg Philip om haar hand bij koning George en kreeg hij toestemming om met haar te trouwen. Hij moest wel zijn Griekse en Deense titels opgeven en overstappen van de Grieks-orthodoxe naar de Anglicaanse kerk. Het huwelijk vond plaats op 20 november 1947 en Philip kreeg de titel Prins van het Verenigd Koninkrijk en  Graaf van Edinburgh.

Philip is het oudste nog levende achterkleinkind van koningin Victoria. Ook is hij met zijn 90 jaar de oudste prins-gemaal ooit. Dat hij nu in het ziekenhuis ligt is bijna geen verrassing meer. De prins heeft al langer te kampen met gezondheidsproblemen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Het Beleg van Haarlem

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Varkens voor de rechter

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.

De Kelten Galaten Galliërs

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Martin Luther King, Poor People's campaign

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.