Geen afbeelding beschikbaar

Prinses Máxima opent Archeologiehuis Zuid-Holland

Dit is niet zo makkelijk”. Prinses Máxima ervoer dinsdag 23 augustus aan den lijve dat schrijven op een kleitablet best lastig is. Met het zetten van haar handtekening in de zachte klei opende zij het nieuwe Archeologiehuis van Zuid-Holland, dat is gevestigd bij het Archeon in Alphen aan den Rijn.

Het Archeologiehuis is tot stand gekomen door samenwerking van de provincie Zuid-Holland, de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, het Romeins Museum in Alphen aan den Rijn en natuurlijk het Archeon. Het gebouw is een vrije reconstructie van de Villa van Rijswijk, een Romeins-inheems boerenbedrijf dat van ongeveer 60 tot 270 na Christus bestond op 'De Bult' in Rijswijk, en dat eind jaren '60 werd opgegraven door archeoloog J. H. F. Bloemers.

Het Archeologiehuis is geen museum. Het heeft meer de uitstraling van een laboratorium, depot, en workshopruimte. Dat is ook met opzet zo gedaan, aldus architect Van Roosmalen, die verantwoordelijk is voor de binneninrichting van het gebouw. “Bezoekers komen hier in aanraking met echte artefacten, en zien hoe die worden gevonden, geconserveerd, beschreven en opgeslagen. Om daarna vanuit het Archeologiehuis het levende verleden van het Archeon binnen te stappen en te zien hoe de voorwerpen in de praktijk gebruikt werden.”

De bovenverdieping herbergt de collectie van de Provincie Zuid-Holland. Het Erfgoedhuis Zuid-Holland is belast met de samenstelling ervan. Centraal staat het 'massagraf van Wassenaar', een graf met twaalf personen uit 1700 voor Christus, die overduidelijk door geweld om het leven gekomen zijn. Een zeldzaam bewijs van strijd in onze regio in de bronstijd. De benedenverdieping is gewijd aan Romeins Nederland, en bevat vooral vondsten uit Alphen aan den Rijn en omgeving. Bezoekers kunnen voorwerpen als munten, sieraden en delen van wapenuitrusting bewonderen, elk afkomstig uit opgravingen in Zuid-Holland vanaf 8.000 v. Christus tot aan de 18e eeuw. Ook is er een introductiefilm te zien over de vondsten van de provincie en middels touchscreens en films is er informatie te vergaren over de Romeinse tijd tot aan de tijden van de V.O.C.

Dit is het eerste Archeologiehuis in Nederland. Het idee voor het museum ontstond in de jaren ’90, toen er veel archeologische opgravingen werden gedaan in Alphen aan den Rijn. De onderzoeksresultaten resulteerden in de wens om dit aan het publiek te tonen. In 2004 kwam een samenwerking tussen de gemeente Alphen aan den Rijn en het Archeon, het themapark van de Nederlandse geschiedenis, tot stand voor de realisatie en exploitatie van het Archeologiehuis Zuid-Holland.

Directeur Veldman van het Archeon is trots op het gebouw, én op de koninklijke belangstelling. “We hebben de prinses al eerder tijdens een privébezoek mogen ontvangen, maar dit is natuurlijk een prachtige bekroning op al het werk dat in de afgelopen jaren door medewerkers en vrijwilligers is verricht.”

Voor meer informatie, of om een bezoekje te plannen, zie de website van het Archeologiehuis. http://archeologiehuiszuidholland.nl.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.