Geen afbeelding beschikbaar

Propeller gevonden van vliegtuigcrash 1946

Drie bergbeklimmers hebben afgelopen vrijdag een propeller gevonden die afkomstig is van een C-53 Skytrooper. Het militaire passagiersvliegtuig stortte in 1946 neer op de Gauligletsjer in de Zwitserse Alpen. Alle inzittenden overleefden de crash en werden vier dagen later gered door het Amerikaanse leger.

Op 18 november 1946 vertrok een militair passagiersvliegtuig van het type C-53 Skytrooper van een vliegveld in Tulln, Oostenrijk. Aan boord bevonden zich vier bemanningsleden en acht passagiers, waaronder een aantal belangrijke Amerikaanse legerofficiers. Het vliegtuig had als eindbestemming Pisa in Italië, maar moest omvliegen over de westelijke Alpen vanwege slechte weersomstandigheden.

Crash

Ondanks de geplande omleiding kwam de bemanning bij Innsbruck iets na middernacht toch in moeilijkheden en wisten ze nog maar net enkele bergtoppen te ontwijken. Enkele uren later ging het vervolgens finaal mis toen het vliegtuig boven Zwitserland vloog. Er zette plots een valwind op, een in de bergen voorkomend weersverschijnsel dat zorgt voor een neerwaartse luchtstroom. Het vliegtuig werd met 280 kilometer per uur op de Gauligletsjer gedrukt, waar het na enige tijd tot stilstand kwam.

Reddingsoperatie

De gehele bemanning en alle passagiers overleefden de crash en wisten een uur later een noodsignaal te versturen. Door middel van radiotechnologie werd hun exacte locatie bepaald en het Amerikaanse leger zette een grootschalige reddingsoperatie op touw. Op de avond van 23 november bereikten reddingswerkers het wrak. De overlevenden verkeerden weliswaar in goede gezondheid, maar hadden al enkele dagen temperaturen van -15 graden Celcius moeten doorstaan. Met een aantal kleine vliegtuigen werden ze in veiligheid gebracht.

Het wrak van het vliegtuig sneeuwde na de redding in en verdween onder de Gauligletsjer. De laatste paar decennia is de gletsjer echter sterk gesmolten, waardoor het vliegtuig weer steeds verder bloot komt te liggen. Daardoor kon een drietal bergbeklimmers afgelopen vrijdag een propeller vinden.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt