Veel bergpassen in de Alpen hebben een rol gespeeld in de geschiedenis. Wie over de volgende zes passen trekt, treed in de voetsporen van talloze historische figuren.
Zwitserland
Bekende films zoals Everest (2015) en Shoot to Kill (1988) en natuurlijk Free Solo (2018) hebben één ding met elkaar gemeen: ze spelen zich allemaal af in de bergen. De verhaallijnen kunnen drastisch uiteenlopen, van romantische komedies tot explosieve actiefilms, maar allemaal behoren ze tot de bergfilme. Dit is een filmgenre dat zich richt op bergbeklimmingen en de strijd van de mens tegen de natuur. De bergfilm heeft een interessante geschiedenis als één van de oudste filmgenres binnen de cinematografie.
De Zwitsers staan bekend om hun lekkere chocolade. Maar de cacaoplant is een tropische plant. Hoe komt al die chocola dan toch in Zwitserland terecht?
Op 1 augustus 1291 ondertekenden de oerkantons van Zwitserland de Bondsbrief, een document dat de basis zou vormen voor de totstandkoming van Zwitserland.
In de nacht van 19 of 20 december 1947 werd het Zwitserse dorp Mitholz opgeschrikt door de ontploffing van de plaatselijke wapenopslagplaats.
Ze moeten aan strenge voorwaarden voldoen en één versie kreeg de stempel ‘beste bier ter wereld': trappistenbier. Wat maakt dit bier zo speciaal?
De Winterspelen van 1928 in Sankt Moritz, Zwitserland, waren de eerste Winterspelen voor Nederland. Geen medailles maar wel memorabel.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden mensen en informatie via smokkelroutes naar vrij of neutraal gebied gestuurd. Bijvoorbeeld via Zwitserland.
Op 11 maart 1818 publiceert Mary Shelley de roman Frankenstein. In het boek ontdekt de intelligente Victor een manier om dood materiaal tot leven te wekken.
2016 was het jaar van de referenda. In dat jaar vonden grote referenda in Nederland, én in het buitenland plaats. Wat is nu de oorsprong van referenda?
Wat begon als een op Europa gerichte organisatie, groeide uit tot een ‘wereld forum’. Wat is het World Economic Forum precies?
Henri Dunant (1828-1910) draait zich om in zijn graf. 150 jaar na de oprichting van het Rode Kruis en de Eerste Conventie van Genève blijken ziekenhuizen, ambulances en medisch personeel steeds vaker doelwit te zijn van aanslagen en geweld wereldwijd. Dat blijkt uit een rapport van het Rode Kruis dat vandaag verscheen. Dunant had het zich anders voorgesteld.