Geen afbeelding beschikbaar

Redevoeringen van Fidel Castro

De SP introduceert Amerikaanse toestanden in Nederland. Nee, eigenlijk Cubaanse toestanden.

 

Dat zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, in reactie op het verzoek van PVV en SP om urenlang in de tweede Kamer te vergaderen over het eigen risico in de zorg. Met ‘Cubaanse toestanden’ doelt Schippers op de urenlange redevoeringen die voormalig (minister-) president van Cuba, Fidel Castro (1926) gaf tijdens zijn bewind.

Op 16 februari 1959 werd Castro uitgeroepen tot premier van Cuba. Dit gebeurde nadat de Cubaanse revolutie(1953-1959) (link) ervoor had gezorgd dat voormalig president Fulgencio Batista het land ontvluchtte.

Tijdens Castro’s bewind kwamen er nogal wat incidenten voor. Dit kwam vooral doordat Castro een communistische beweging leidde, wat een doorn in het oog was voor de Verenigde Staten, die op dat moment met de Sovjet Unie in de Koude Oorlog verwikkeld waren. De VS vonden het uitermate bedreigend dat ze een Sovjetbondgenoot zo dichtbij hun eigen kust moesten dulden. Mede hierdoor werd door president John F. Kennedy toestemming gegeven voor de invasie van de Varkensbaai in 1961.

Castro was altijd al anti-Amerikaans, maar de pogingen van de Amerikaanse regering om zijn regime omver te werpen, maakten zijn houding er niet beter op.  In zijn befaamde urenlange toespraken kon de VS dan ook op een stortvloed aan kritiek van de Cubaanse leider rekenen. Hij leverde kritiek op de bemoeienis van de Amerikanen met de wereldpolitiek en het geregeld binnenvallen van verschillende landen wat dit tot gevolg had. Castro begon overigens al voordat hij politiek leider was met zijn lange toespraken. In 1946 haalde hij al de Cubaanse voorpagina’s door een toespraak waarin hij harde kritiek uitte op Ramón Grau, op dat moment de president van Cuba.

Met zijn toespraken vol beloftes voor een betere toekomst wist Castro het Cubaanse volk achter zich te krijgen, maar deze beloftes riepen ook tegenstand op. Toen Castro in 1949 een door het communisme geïnspireerde speech gaf, zette dit kwaad bloed bij verschillende gangs in Havana, waardoor Castro zelfs een tijd moest onderduiken.

De redevoeringen die de SP gaat houden zullen waarschijnlijk niet zo’n sterk effect hebben. Volgens minister Schippers  vertraagd de eis voor meer spreektijd van de partij alleen maar de maatregelen die zij wil doorvoeren, maar kan het de invoering niet tegenhouden. Het plan van de minister is om in 2013 de Nederlandse bevolking fors meer te laten betalen voor het eigen risico in de zorg.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.