‘Redskins Rule’ bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen

De nederlaag van het American Football-team Washington Redskins in de Amerikaanse National Football League (NFL) vannacht kan morgen wel eens grote gevolgen hebben voor de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens de ‘Redskins Rule’ voorspelt de uitslag van de laatste thuiswedstrijd van de Redskins voor de presidentsverkiezingen wie de nieuwe president wordt. Sinds de verkiezing van Franklin Delano Roosevelt in 1940 ging deze rule bij 17 van de 18 verkiezingen op.

De Washington Redskins werden in 1932 opgericht als de Boston Braves. Het team verhuisde in 1933 van het Bostonse Braves Field naar Fenway Park, de thuisbasis van honkbalteam Boston Red Sox, waarna de naam werd veranderd in de Boston Redskins. In 1937 verhuisde het team naar regeringsstad Washington, waarna het definitief de naam Washington Redskins kreeg en betrokken raakte bij de Amerikaanse politiek. Sinds 1937 is het team vijf keer kampioen geworden in de NFL, waardoor het tot de succesvolste teams in het American Football hoort.

Redskins Rule

Volgens de ´Redskins Rule´ heeft de uitslag van de laatste thuiswedstrijd voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van de Washington Redskins een directe band met het resultaat van de verkiezingen. Als de Redskins hun laatste thuiswedstrijd winnen, blijft de zittende partij aan de macht, maar als de Redskins hun laatste thuiswedstrijd verliezen, wint de uitdagende partij de verkiezingen. Deze rule werd in 2000 voor het eerst ontdekt door Steve Hirdt van het Elias Sports Bureau voor sportstatistieken. Sinds de verkiezing van Franklin Delano Roosevelt in 1940, de eerste presidentsverkiezingen na de verhuizing van de Redskins, blijkt deze regel in 17 van de laatste 18 verkiezingen op te gaan.

Uitzonderingen

 Washington Redskins)

Logo van de Washington Redskins

Hoewel de ‘Redskins Rule’ de verkiezingen van presidenten als Dwight Eisenhower, John F. Kennedy, Ronald Reagan en Bill Clinton goed voorspelde bleek de regel in 2004 niet te kloppen. In dat jaar verloren de Redskins hun laatste thuiswedstrijd van de Green Bay Packers. Volgens de ‘Redskins Rule’ had de Republikeinse zittende president George W. Bush zijn presidentschap moeten verliezen, maar hij won de verkiezingen van de Democraat John Kerry. In 2000 ging de regel ook niet helemaal op, omdat Democraat Al Gore de meeste stemmen kreeg, maar uiteindelijk geen president werd. De ‘Redskins Rule’ had voorspeld dat zijn tegenstander George Bush de verkiezingen zou winnen. Dit klopte uiteindelijk wel, maar niet omdat Bush de meeste stemmen kreeg. Bush kreeg namelijk de meeste kiesmannen achter zich, de afgevaardigden van de staten die de president kiezen.

Barack Obama

Bij de presidentsverkiezingen van 2008 verloren de Redskins van de Pittsburgh Steelers, waardoor het lot van Republikein John McCain bezegeld leek. Hij verloor de verkiezingen dan ook van Barack Obama, de huidige president van de Verenigde Staten. Obama zal dit jaar echter niet zo blij zijn met de prestaties van het Washingtonse American Football-team. De Redskins verloren hun wedstrijd gisteren met 21-13 van de Carolina Panthers, wat dus zou moeten betekenen dat Obama morgen de verkiezingen verliest van Mitt Romney. Of de ruim zeventig jaar oude regel ook nu weer opgaat zal morgen blijken.

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.