Richard I Leeuwenhart

Richard Leeuwenhart gekroond

Engeland 1189- Een vechtjas, een streng doch rechtvaardig man en een man met culturele interesse en humor. Deze eigenschappen zorgen voor zijn bijnaam: Leeuwenhart.  Hij werd tot koning gekroond op 3 september 1189.

Richard I Leeuwenhart werd geboren in Oxford op 8 september 1157. Hij was koning van Engeland van 1189 tot 1199. Hij werd met name bekend door zijn rol in de kruistochten. Zijn vader was koning Henry II van Engeland. Zijn moeder was Eleonora van Aquitanië. Toen zijn ouders gingen scheiden, ging Richard met zijn moeder mee naar Frankrijk. Zijn oudste broer Henry werd troonopvolger van Engeland. Richard werd in 1183 benoemd tot troonopvolger van Aquitanië. De zonen van Henry II en Eleonora kwamen in 1173 in opstand met behulp van hun moeder. Henry II liet dit niet over zijn kant gaan en nam zijn ex-vrouw gevangen. Richard schaarde zich vervolgens weer achter zijn vader.

De derde Kruistocht

Toen de slag bij Hattin had plaatsgevonden in 1187 en de kruisvaarders werden verslagen en Jeruzalem werd ingenomen door Saladin, besloot Richard naar het heilige land te gaan. De derde Kruistocht werd op poten gezet. Richard speelde een grote rol bij de verovering van de stad Akko. Hij voerde hevig strijd en wist een overwinning te behalen op Saladin. Maar ondertussen was er achter zijn rug om een verdrag gesloten door de koning van Frankrijk, Filips II en zijn broer Jan zonder land. Toen Richard hierover hoorde, sloot hij een verdrag met Saladin en keerde terug naar Europa. Onderweg werd hij nog gevangen genomen door de Hertog van Oostenrijk, maar werd na het betalen van een borgsom vrijgelaten.

Jan zonder Land

Nadat hij weer op Engelse bodem was beland, wist hij zijn broer Jan zonder Land van de Engelse troon te stoten en het koningschap over te nemen. Hij regeerde in tien jaar, maar van die tien jaar was hij naar schatting slechts tien maanden in Engeland. Tot 1198 voerde hij oorlog met Frankrijk. In 1199 werd hij door een pijl getroffen in zijn schouder en stierf aan de verwondingen. Zijn opvolger was de eerdere koning en zijn broer: Jan zonder Land.  

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over de Atjeh-oorlog? Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!