Geen afbeelding beschikbaar

Robert Baden Powell en de geschiedenis van scouting

De Amerikaanse boy scout vereniging BSA gaat de komende tijd onderzoeken of zij homo’s als scoutingleiders wil aanstellen. Nu is dat nog verboden. De oorsprong van scouting ligt rond 1907, toen de Britse luitenant-generaal Robert Baden Powell er voor het eerst op uit trok met een groep jongens, om op Brownsea Island te gaan kamperen.

Lord Baden Powell vocht mee tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en werd hierna een nationale oorlogsheld in Groot-Brittannië . Baden Powell wist namelijk met 1250 manschappen 217 dagen lang een leger van meer dan 7000 Boeren tegen te houden bij het grensplaatsje Mafeking. Hierdoor werd hij zo populair dat sommige hooggeplaatsten in de legerleiding hem als bedreiging zagen. Daarom werd hij in 1903 weggepromoveerd naar Engeland.

Aids to Scouting

Terug in Engeland werd Lord Baden Powell inspecteur-generaal van de Britse cavalerie en vervolgens in 1904 luitenant-generaal. Inmiddels was het al veel eerder door Baden Powell geschreven boekje Aids to Scouting een groot succes geworden. Hij had het oorspronkelijk geschreven voor verkenners in het leger, maar jongens in Engeland gebruikten het als naslagwerk en om er in de natuur op uit te gaan en dingen te ontdekken. Toen Baden Powell hier achter kwam, besloot hij dat zijn nieuwe baan als luitenant-generaal niets voor hem was en dat hij zich liever bezig ging houden met het opzetten van scouting. Hij kreeg toestemming van koning Edward VII om met scouting zijn militaire loopbaan af te sluiten.

Scouting for boys

Baden Powell begon in 1907 met het schrijven van het boekje Scouting for Boys. Hij wilde de theorieën die hij had opgesteld in zijn boek echter in de praktijk testen en vertrok op 31 juli 1907 met een groepje jongens naar Brownsea Island. Er werd gekampeerd, iets wat eerst alleen werd gedaan door militairen en landlopers, spoorgezocht, gekookt en er werden kampvuurtjes gestookt. Het bleek een succes en in 1908 werd het boekje uitgegeven. Baden Powell en zijn vrouw en zus werden de leiders van scouting in Engeland. Zonder dat hij het zelf door had, had hij dus de aanzet gegeven tot een jeugdbeweging, die het succes werd waar hij nu nog steeds om bekend staat.

BSA

De Amerikaanse padvindersvereniging BSA beraadt zich nu op de vraag of homo’s scoutingleiders mogen worden. Een leider met homo-ouders slingerde de discussie hierover aan. BSA heeft al een verklaring naar buiten gebracht waarin wordt gemeld dat de kans erg klein is dat homo’s binnenkort aan de slag mogen bij scouting. 

<h3>Leestip:</h3>
<p><a href="http://www.verloren.nl/boeken/2086/248/2593/cultuur-en-mentaliteit/een-n... rel="attachment wp-att-12900"><img class="alignleft size-thumbnail wp-image-12900" title="GM0409" src="http://www.verloren.nl/Websites/verloren/files/images/Webshop/300_300_16... alt="Doopsgezinde padvinderij" width="112" height="150" /></a></p>
<table style="width: 304px; height: 100px;" border="0">
<tbody>
<tr>
<td><strong>Titel:</strong></td>
<td><em>Een nieuwe koers!Doopsgezinde padvinderij Elfregi in Haarlem</em></td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Auteur:</strong></td>
<td>Ingrid van der Vlis</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>ISBN:</strong></td>
<td>9789087041540</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Uitgever:</strong></td>
<td>Verloren</td>
</tr>
<tr>
<td><strong>Prijs:</strong></td>
<td>€ 14,-</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p><a href="http://www.verloren.nl/boeken/2086/248/2593/cultuur-en-mentaliteit/een-n... target="_blank"><img class="alignleft size-thumbnail wp-image-6968" title="isg-button" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2012/02/isg-button4-150x... alt="" width="150" height="37" /></a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.