Het elftal van Excelsior in 1956.

Rotterdamse voetbalclub Excelsior

De Rotterdamse voetbalclub Excelsior werd op 23 juli 1902 opgericht. De club, gevestigd in de Rotterdamse wijk Kralingen, zorgt samen met Sparta en Feyenoord ervoor dat Rotterdam de enige Nederlandse stad is die drie betaaldvoetbalverenigingen heeft. De clubnaam stamt uit het Latijn en betekent ´steeds beter/hoger´, een motto dat met trots uitgedragen wordt maar niet altijd gehaald wordt.

Ontstaan Excelsior

Een groep vrienden uit het Rotterdamse Kralingen kwam al geruime tijd bij elkaar om te voetballen en besloten op 23 juli 1902 een eigen voetbalclub op te richten. Lange tijd was voetbal een uitsluitend elitaire sport, maar na 1900 waren de arbeidersclubs in opmars. Excelsior was hier één van de eerste van. Het in hartje Kralingen gelegen terrein Woudestein werd de thuisbasis voor Excelsior.  Behalve in 1907, toen er op het Afrikaanderplein gespeeld werd, en in de periode 1922-1939, toen er op het Toepad gespeeld werd, heeft Woudestein altijd dienst gedaan als hét stadion van de club.

Eerste divisie

De resultaten van Excelsior zijn afwisselend geweest in haar ruim 110-jarige bestaan. De enige keer dat Excelsior in de KNVB-bekerfinale stond was in 1930, toen zij van de andere Rotterdamse club Feyenoord met 1-0 verloren. Na de invoering van betaald voetbal in 1954 lukte het de club om driemaal toe treden tot het kampioenschap binnen de eerste divisie: in 1974, 1979 en in 2006. Meermaals slaagde Excelsior er in om te promoveren, maar deze promoties waren slechts van korte duur.

Oud papierclub

Een belangrijke figuur voor Excelsior was Henk Zon. Zon was 25 jaar lang de voorzitter van de club, van 1952 tot 1977, en maakte furore met zijn inventieve acties om geld in te zamelen voor de club. Na zijn toespraken ging zijn bolhoed rond om geld op te halen en ook als KNVB-lid sprokkelde hij giften binnen. Eén van de meest gedenkwaardige methodes om geld in te zamelen waren de oud papier-acties van Zon. Groepen vrijwilligers trokken er met een busje op uit om overal en nergens oud papier om te halen om zo aan de nodige guldens te komen. Door deze inkomstenbron kreeg Excelsior de dubieuze koosnaam ‘Oud papierclub’.

Reclame

Al had de club het financieel niet gemakkelijk, toch waren ze vooruitstrevend in de voetballerij. Ze maakten zich hard voor de invoering van betaald voetbal, in 1958 waren ze de eerste voetbalclub in Nederland met een overdekte staantribune en in 1974 werden de shirts van de spelers als eerste club gesierd met reclame. Reclame was in die tijd verboden en pas in 1982 werd het officieel toegestaan. De claims van Excelsior dat de A op hun shirt stond voor ‘A-elftal’ en niet voor Akai, het bedrijf van sponsor Rob Albers, waren tevergeefs.

Samenwerking Feyenoord

Na een moeilijke periode en een dreigend faillissement ging het Excelsior in de jaren negentig weer voor de wind. De samenwerking met stadgenoot Feyenoord en de bouw van een nieuw stadion gaven de club een nieuwe impuls. Excelsior was in de periode 1997-2005 een satellietclub voor Feyenoord, die spelers tijdelijk onderbracht bij Excelsior om ervaring op te doen. Na deze periode werd de samenwerking minder en een hernieuwde band tussen de clubs uit 2009 werd in 2014 opgezegd.        

Rubrieken: 

Landen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.