Geen afbeelding beschikbaar

Russische achtbanen in de 17e eeuw

In het Californische pretpark Six Flags Magic Mountain is een nieuwe super achtbaan geopend. Met een looping van 50 meter hoog en een topsnelheid van 112 kilometer per uur is het één van de spectaculairste achtbanen ter wereld. De achtbanen worden dus steeds sneller en spectaculairder, maar de eerste achtbaan ter wereld, die in de 17e eeuw geïntroduceerd werd, bood ook al veel vermaak.


De Russen begonnen rond 1650 met de bouw van de eerste primitieve achtbanen. Ze maakten een grote houten schans die werd voorzien van een dikke laag ijs. De Russische achtbaan was daarmee niets meer dan een grote schans om vanaf te sleeën, maar het zorgde wel voor de ontwikkeling van de moderne achtbaan.


Ontwerp van de Russische schansen


De schansen waren wel 50 meter hoog en enkele honderden meters lang. De waaghalzen die het aandurfden de schans af te glijden, deden dat meestal op een dikke laag ijs die tot een provisorisch sleetje was geschaafd. In het midden zat een touw bevestigd, zodat de bestuurder iets had om zich aan vast te houden. Het besturen van een slee bleek zó lastig te zijn dat er speciale instructeurs waren om beginners te leren hoe zij controle konden houden. Aan het einde van de afdaling werden soms nog enkele hobbels toegevoegd om de sleetjes nog een stukje te laten ‘vliegen’. Stro moest er voor zorgen dat de gladde blokken ijs afremden.


 



Leestips-Boek


Catharina de Grote Catharina de Grote


€ 19.99



 



Catharina de Grote


Keizerin Catharina de Grote, in 1762 aan de macht gekomen, was een groot liefhebber van de Russische achtbanen. Zo groot zelfs dat ze een schans liet ontwerpen die ze ook in de zomer kon gebruiken. Het ijs werd simpelweg van de baan gelaten en de ijsslee werd vervangen door een houten exemplaar met wieltjes. De houten variant trok aan het eind van de 18e eeuw de aandacht van Franse ondernemers. Zij haalden het idee naar Frankrijk en probeerden de attractie een stuk veiliger te maken. In 1817 had de ‘Les Montagues Russes a Bellevilles’ de primeur van de eerste achtbaan waarin de karretjes vastzaten in een spoor. De Franse ondernemers exporteerden hun variant naar de Verenigde Staten. Bijna 200 jaar later is de achtbaan daar nog altijd een succes.

Bronnen

-          Crafty Shops, Russian Ice Slides (27-6-2013)

-          Entertainment Designer, The History of Roller Coasters (…) (27-6-2013)

-          Six Flags, Full Throttle (27-6-2013)

-          Ultimate Rollercoaster, The beginning (27-6-2013)

Afbeelding

-          Entertainment Designer, The History of Roller Coasters (…) (27-6-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Catharina de Grote
Catharina de Grote

€ 19.99

 

Landen: 

Onderwerpen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.