Russische revolutie in beeld

Russische revolutie in beeld

Dat de Russische revolutie (1917) veel invloed heeft gehad op de geschiedenis van Rusland, is in deze februari themamaand duidelijk geworden. Net als veel belangrijke gebeurtenissen, is ook de Russische Revolutie vertaald naar Hollywood beelden. Voor zowel kinderen (Anastasia, 1997) als volwassenen (Reds en the Admiral) zijn er films gemaakt die de gebeurtenissen in Rusland opnieuw onder de aandacht brengen.  


Anastasia (1997)


Deze Amerikaanse animatiefilm van regisseur Don Bluth is de eerste kinderversie van de verhalen van de Russische Revolutie. Het verhaal van de echte Anastasia Romanov is nogal gewelddadig en bloedig. Ze wordt met heel haar gezin, tsaar Nicolaas II en zijn vrouw , geëxecuteerd door de bolsjewieken. In deze film is het verhaal een beetje aangepast maar worden wel de ouders van Anastasia vermoord door Grigori Raspoetin. Hij is in deze versie van het verhaal de schurk. Anastasia weet in de film te ontsnappen maar raakt wel bewusteloos en verliest haar geheugen. Na de revolutie groeit ze op als weeskind. Samen met de keukenknecht Dimitri gaat ze later op zoek naar haar eventueel nog levende familie. Met allerlei musicalliedjes en dieren die kunnen praten wordt het toch een vrolijk kinderverhaal, ondanks de duistere ondertoon. Filmstudio 20th Century Fox heeft van het verhaal dus een sprookjesfilm gemaakt.


Reds (1981)


Deze film is gebaseerd op het leven en de carrière van John Reed, een communistische Amerikaanse journalist die in 1919 het boek Ten Days that Shook the World schreef over de Russische Revolutie. Het verhaal wordt vanuit zijn ogen bekeken en vertolkt door acteur en regisseur Warren Beatty. John Reed was vol lof over het communisme en raakte betrokken bij de Russische revolutie. Samen met zijn vrouw probeerde hij ook in de Verenigde Staten het communisme te laten doorbreken. Dit mislukte echter en uiteindelijk werd hij gedwongen in Rusland te blijven. Daar werd hij als enige Amerikaan ooit in het Kremlin begraven. In de film komen verschillende ooggetuigen aan het woord die John Reed en zijn vrouw hebben gekend. De film heeft meerdere prijzen kregen zoals een Academy Award voor beste director.


The Admiral (2008)


Ook recent is er nog een film gemaakt over de Russische Burgeroorlog (1917-1922). De film The Admiral gaat over Alexander Kolchak, die admiraal was in de Russische vloot en leider van de anticommunisten. In de burgeroorlog streed het Rode Leger (Vladimir Lenin en de bolsjewieken) tegen het Witte leger (mensjewieken). Kolchak kreeg een positie in het Witte leger en werd zo gedwongen mee te doen aan de burgeroorlog. In de Russische geschiedenis staat Kolchak bekend als een schurk, aangezien de communisten (Rode Leger) de burgeroorlog hebben gewonnen en lange tijd aan de macht waren. De film zorgde daarom bij uitgave voor wat controversie in Rusland. The Admiral wordt vaak vergeleken met de film en boek Doctor Zhivago (1971) van Boris Pasternak. Ook deze film gaat over de Russische Revolutie en burgeroorlog maar werd door de Sovjet Unie jarenlang verboden door de anticommunistische houding van de Amerikaanse film. In Amerika won de film wel vijf Oscars voor onder andere beste vertaling van boek naar film.

Bronnen:

Imdb.com: Anastasia, Reds, The Admiral.
Wikipedia.org: Anastasia (1997), The Admiral
Nytimes.com: Reds
Ncr.nl: Rusland

Afbeelding:

Wikipedia.org: Russische Revolutie

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.