Geen afbeelding beschikbaar

Schat Olympisch Stadion na 84 jaar geopend

Ik denk dat dit voor mij de spannendste dag is die ik als sporthistoricus heb meegemaakt

Aldus Jurryt van de Vooren over een koker die gisteren uit een verborgen ruimte in het Olympisch Stadion in Amsterdam is gehaald. De koker bevond zich daar sinds de bouw van het stadion in 1928, hetzelfde jaar dat de Olympische Spelen in Amsterdam werden georganiseerd. Het Olympisch Stadion werd in de jaren daarna gebruikt voor een groot aantal evenementen en sportwedstrijden.

Architect Jan Wils begon met het ontwerp van het Olympisch Stadion nadat Amsterdam in 1923 de Olympische Spelen van 1928 kreeg toegewezen. Voor de locatie van het nieuwe stadion koos het Nederlands Olympisch Comité voor een plek in Amsterdam-Zuid, waar al een ouder stadion uit 1914 stond. Naast dit oude stadion ging in oktober 1926 de eerste heipaal voor het Olympisch Stadion de grond in, waarna het stadion in mei 1928 keurig op schema werd opgeleverd.

Na de Olympische Spelen werd het stadion de thuishaven van de voetbalclubs Blauw-Wit, DWS en FC Amsterdam. Ajax speelde voor de opening van de Amsterdam ArenA in 1996 ook vaak haar Europese thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion. Daarnaast werd het stadion, dat na een uitbreiding in 1937 plaats bood aan 64.000 toeschouwers, regelmatig gebruikt voor andere sportwedstrijden, concerten en evenementen. Het Olympisch Stadion werd tussen 1996 en 2000 grondig gerenoveerd, waarbij het stadion weer werd hersteld naar haar oorspronkelijke ontwerp en de capaciteit werd teruggebracht naar de originele 22.000.

De koker die gisteren werd gevonden bevond zich in de Marathontoren van het stadion. In 1928 brandde op deze toren het eerste Olympische Vuur in de geschiedenis. Volgens sporthistoricus Jurryt van Vooren was het idee om vuur op de toren te laten branden een idee van architect Wils zelf. De architect wilde zich als socialist, met het heidense symbool van vuur, afzetten tegen de christelijke partijen, die tegen de Olympische Spelen waren omdat deze geen rekening hielden met de zondagsrust.

Wils maakte in de toren ook plaats voor de geheime ruimte waar de koker werd gevonden. Van Vooren ontdekte het bestaan van de koker in oude krantenartikelen uit 1928, waarin naar de schat werd gewezen. Bij de opening van de koker werd duidelijk dat de schat onder andere bestaat uit een oorkonde en een medaille. Over een paar dagen wordt bekend wat de precieze inhoud van de koker is, want de voorwerpen worden vanaf zondag tentoongesteld in het Olympisch Stadion.

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.