Geen afbeelding beschikbaar

Schilderscarrière van Willem de Kooning

“Willem de Kooning maakte de tekeningen ‘met de ogen dicht’”

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft ruzie met kunstverzamelaar Christiaan Braun, omdat hij een aantal tekeningen van Willem de Kooning aan een museum in New York heeft verkocht. Die kunstwerken waren eigenlijk bestemd voor het Stedelijk Museum. Willem de Kooning (1904-1997) was een van de voornaamste vertegenwoordigers van het abstract-expressionisme. Hij emigreerde in 1926 naar de Verenigde Staten, waar zijn kunst beroemd werd.

Willem de Kooning werd op 24 april 1904 geboren in Rotterdam. Al op 12 jarige leeftijd begon De Kooning aan een opleiding tot decoratieschilder en volgde hij avondschool aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunst en Technische Wetenschappen. In 1924  vervolgde hij zijn studie in België, waar hij studeerde aan de Académie Royale des Beaux-Arts en de Van Schelling ontwerpschool in Antwerpen.

Na het afronden van zijn opleiding reisde hij in 1926 als verstekeling op een schip naar de Verenigde Staten. Hij ging werken in New Jersey als beroepsschilder, maar legde zich in zijn avonduren toe op het schilderen van kunst.Toen hij het jaar daarop verhuisde naar een studio in Manhattan, raakte hij bevriend met kunstkenner John D. Graham en kunstenaar ArshileGorky. Onder hun invloed werd de kunst van De Kooning steeds abstracter en schilderde hij met steeds wildere stroken. Vanaf 1935 stopte hij met werken en wijdde hij zijn leven aan de kunst.

De Kooning werd vooral beroemd door zijn vrouwenschilderijen, die hij vanaf 1950 produceerde. Hij schilderde vrouwenlichamen, die hij verwerkte in abstracte schilderijen. Vanwege de naaktheid die hij daarbij weergaf werd zijn kunst door sommigen bestempeld als vulgair en niet iedereen kon zijn grove schilderkunst waarderen. Bovendien week hij met zijn figuratieve vrouwenafbeeldingen af van het abstract-expressionisme. De unieke stijl van De Kooning maakte hem echter ook bekend en het samensmelten van het figuratief schilderen en de abstracte kunst was zijn grote kracht.

Willem de Kooning stierf in Springs, in de Verenigde Staten, op 19 maart 1997. Zijn kunst is echter nog steeds gewild. Het Stedelijk Museum Amsterdam beschuldigt kunstverzamelaar Christiaan Braun er nu van kunst te hebben doorverkocht dat bestemd was voor het Stedelijk Museum. Het gaat om 24 tekeningen van Willem de Kooning.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.