Geen afbeelding beschikbaar

Schippers over abortus

De abortuspil is wel degelijk veilig.

Dit stelt vrouwenrechtenorganisatie ‘Women on Waves’ in een reactie op minister van Volksgezondheid Edith Schippers. De minister had gezegd dat het gebruik van de abortuspil zonder medische begeleiding zeer gevaarlijk kan zijn.

Vroeger was het in Nederland alleen mogelijk om een zwangerschap af te breken wanneer het leven van de moeder gevaar liep. Dit kon echter niet voorkomen dat er vaak illegaal en onder onhygiënische omstandigheden abortussen plaatsvonden. In de jaren ’60 kwam de tweede feministische golf op. Één van de doelen van deze beweging was de legalisering van abortus.

Onder de leus: ‘Baas in eigen buik!’ lieten de vrouwen van zich horen. De politiek moest een lastige beslissing nemen en pas in 1980 werd met één stem verschil de ‘Wet Afbreking Zwangerschap’ goedgekeurd. Vrouwen mogen vanaf nu, na een verplichte bedenktijd van vijf dagen, tot in de 24e week van de zwangerschap abortus laten plegen. De abortuspil valt onder de abortuswetgeving en kan alleen in abortusklinieken of in ziekenhuizen met een abortusvergunning gehaald worden. De pil kan thuis geslikt worden en zorgt ervoor dat bij een vrouw die zwanger is de vrucht wordt afgestoten.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.