Bernlef

Schrijver Bernlef overleden

Wat een klap; de briljante en ontzettend aimabele auteur Bernlef is overleden

Was de reactie van schrijver Abdelkader Benali op het nieuws van het overlijden van de Nederlandse schrijver Bernlef. Bernlef, geboren als Hendrik Jan Marsman, publiceerde vanaf het einde van de jaren ’50 een groot aantal boeken en gedichtenbundels. Zijn bekendste werk is Hersenschimmen uit 1984, waarmee hij definitief doorbrak bij het grote publiek.

Jan Hendrik Marsman werd op 14 januari 1937 geboren in het Noord-Hollandse Sint Pancras. Hij studeerde enige tijd politieke en sociale wetenschappen, waarna hij zich toelegde op de literatuur. In 1959 publiceerde hij onder het pseudoniem Bernlef zijn eerste gedichtenbundel Kokkels, waarna hij in hetzelfde jaar de verhalenbundel Stenen spoelen uitbracht. Marsman ontleende zijn pseudoniem Bernlef aan de blinde Friese dichter Bernlef uit de 8e eeuw. Naast het pseudoniem Bernlef publiceerde Marsman ook werk onder de namen Ronnie Appelman, J. Grauw, Cas den Haan, S. den Haan en Cas de Vries.

Nadat Bernlef voor Kokkels in november 1959 de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving publiceerde, hij een groot aantal dicht- en prozabundels. In de jaren ’60 werkte hij als recensent voor de bladen De Groene Amsterdammer, Het Parool, De Gids en Haagse Post en vertaalde hij een aantal werken van Zweeds dichters. Bernlef trouwde in dezelfde tijd met Eva Hoornik (de dochter van dichter Ed Hoornik), met wie hij twee kinderen kreeg.

Hij brak in 1984 door bij het grote publiek met de roman Hersenschimmen, een liefdesgeschiedenis uit het oogpunt van een dementerende man. Het boek werd in 1988 verfilmd en inmiddels zijn er in Nederland en Vlaanderen bijna een miljoen exemplaren van verkocht.

In de jaren na Hersenschimmen bleef hij werken publiceren. Naast poëzie was Bernlef ook erg geïnteresseerd in jazzmuziek, waar hij onder andere de essaybundels Schiet niet op de pianist (1993) en Haalt de jazz de eenentwintigste eeuw? (1999) over publiceerde. In 2008 schreef hij het Boekenweekgeschenk De Pianoman.

Bernlef overleed in 2012 na een kort ziekbed in zijn woonplaats Amsterdam. Hij is 75 jaar geworden.

Leestip:

bernlefNaar het onbekende – Perspectieven op literatuur, cultuur en kennis
Redactie: Anne-Fleur van der Meer, Wouter Schrover, Nelleke Moser en Margreet Onrust
Uitgeverij: Verloren
ISBN: 9789087048198
Winkelprijs: €29,-

Bestel Naar het onbekende

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.