Geen afbeelding beschikbaar

Sciencefiction schrijver Ray Bradbury overleden

Wij mensen zijn een onmogelijkheid in een onmogelijke wereld

Aldus de Amerikaanse sciencefiction schrijver Ray Bradbury. Hij overleed afgelopen dinsdag na een lang ziektebed. De auteur van De kronieken van Mars stierf daarmee tijdens de overgang van Venus. De schrijver, die het sciencefiction genre populair maakte bij het grote publiek, werd op 22 augustus 1920 geboren in Waukegan, Verenigde Staten.

Bradbury werd geboren als zoon van telegraafbediende Leonard Bradbury en de Zweedse immigrante Esther Moberg. De passie voor schrijven van Bradbury begon naar eigen zeggen toen zijn moeder hem in 1932 meenam naar een kermis. Daar kwam een clown naar hem toe, Mr. Electrico. De clown tikte hem lichtjes op zijn neus met een zwaard waar een klein beetje stroom op stond en zei: “Leef voor altijd!” Volgens Bradbury was dat het moment dat hem inspireerde om te schrijven. “Ik voelde dat er iets vreemds met me gebeurde. Hij gaf me een toekomst. Ik heb elke dag van mijn leven geschreven sinds die dag, 69 jaar geleden.”

Toen Bradbury in 1934 slaagde voor de middelbare school, ging hij poëzie en schrijfcursussen volgen. Hij bracht bovendien veel tijd door in bibliotheken, waar hij veel werken las van H.G. Wells, Jules Verne en Edgar Rice Burroughs. In 1938 begon hij korte sciencefiction verhalen uit te brengen. Zijn verhalen kwamen al snel in de aandacht van de pers, en hij ontving lovende recensies. In 1953 bracht hij Fahrenheit 451 uit, waarmee hij zijn grote doorbraak maakte. Het boek dankt haar titel aan de temperatuur waarop papier in brand vliegt. Fahrenheit 451 gaat namelijk over boekencensuur in de Verenigde Staten, in een futuristische setting.

De sciencefictionschrijver schreef tijdens zijn carrière meer dan 500 verhalen, en inspireerde met zijn werk schrijvers zoals Stephen King en Neil Gaiman. In zijn verhalen schetste hij veelal een mogelijke toekomst, met alle gevaren en problemen die daarmee gepaard konden gaan. Hij genoot daarbij intens van de werelden die hij creëerde, en vond ze “om in te dromen”. Bradbury schreef bijvoorbeeld De kronieken van Mars, waarin de mensheid Mars koloniseerde. Soms liet hij het sciencefiction genre even los, om detectives of andere thrillers te schrijven.

Bradbury trouwde in 1947 met Marguerite McClure. Met haar kreeg hij vier kinderen, en ze overleed in 2003. Verder is er weinig bekend over zijn familieleven. Hij stierf op 5 juni 2012, aan een onbekende ziekte. Zijn dood viel toevallig tijdens de overgang van Venus. Naar zijn eigen wens staat er op zijn grafsteen: “De schrijver van Fahrenheit 451”. 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.