Nieuws

IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Nozems op de bromfiets
30 mei 2024

In de jaren '50 ontstaat een nieuwe jeugdcultuur: de nozems. Zij hadden een eigen kledingstijl en een doel: meer vrijheid!

Eurovisiesongfestival winnares Lenny Kuhr
15 mei 2024

Het Eurovisiesongfestival zou sinds de eerste editie voor verbinding moeten zorgen, maar dat verloopt soms opvallend moeizaam...

Kasteel Wewelsburg
8 mei 2024

Kasteel Wewelsburg was doordrenkt met symboliek en mysterie en belichaamde de duistere geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Man draagt zak
8 mei 2024

Spullen kunnen nu makkelijk verplaatst worden, dat was in de middeleeuwen wel anders. Grote zakken met goederen werden toen gedragen door de zakkendrager.

Schip voor aanleggen telegrafische kabel
24 apr 2024

Op 16 augustus 1858 werd er voor het eerst een telegram gestuurd via een telegraafkabel. Hierdoor werd snellere communicatie over de hele wereld mogelijk.

George Mallory
24 apr 2024

Op 8 juni 1924 deed George Mallory een derde poging om de top van de Mount Everest te bereiken. Of hij de top bereikte, is nog steeds onduidelijk.

Zeven leden van de Everest-expeditie van 1921 en George Mallory.
24 apr 2024

In 1924 beklom de Britse George Mallory de Mount Everest, iets wat hem uiteindelijk fataal werd. Zijn brieven zijn nu gepubliceerd.

Ongeschonden lichaam van Bernadette Soubirous
16 apr 2024

Aan Bernadette verscheen in 1858, naar haar eigen zeggen, achttien keer de Heilige Maagd Maria. Wat gebeurde er met haar na de Mariaverschijningen?

Kopiist
11 apr 2024

Een kopiist is een beroep dat nu niet meer bekend is, maar een paar eeuwen geleden onmisbaar was.

Kampioenschap polstokverspringen in Winsum
27 mrt 2024

Het Friese Fierljeppen, of polsstokverspringen, is al eeuwenlang een traditionele sport. Wat is de oorsprong van deze sport?

De beroemdste troubadour, Bernart de Ventadorn
27 mrt 2024

De troubadour Bernart de Ventadorn was de Elvis van de twaalfde eeuw: hij was in heel Europa bekend. Wie was deze superster-troubadour?

Kogels
21 mrt 2024

Een paar jaar na de Koude Oorlog stopte de laatste munitiefabriek in Nederland, maar inmiddels wordt de roep om nieuwe fabrieken luider. Wat is er gebeurd?

Pagina's

Abonneren op IsGeschiedenis nieuws