België

Seriemoordenaar Dutroux ontsnapt op 23 april 1998

In de jaren negentig werd België opgeschrikt door het nieuws van de seriemoordenaar Marc Dutroux. Hij werd in 1996 opgepakt op verdenking van de ontvoering, verkrachting en moord van tenminste zes minderjarige meisjes. Op 23 april 1998 kwam de Belgen het ontstellende nieuws ter ore dat Dutroux uit het gerechtshof Neufchâteau had weten te ontsnappen. Een enorme klopacht begon. 


De zaak Dutroux


Nadat Dutroux en zijn vrouw Michelle Martin in 1989 al veroordeeld waren voor de verkrachting van vijf minderjarige meisjes werden zij in 1992 vervroegd vrijgelaten. In 1996 werden Dutroux en Martin wederom opgepakt toen bleek dat zij in de periode van vier jaar na hun vrijlating wederom zes meisjes hadden ontvoerd, waarvan er vier om het leven waren gekomen. De ontvoerde meisjes bracht Dutroux onder in vier van zijn zeven huizen, waarna hij ze meermaals verkrachtte.


Misdaden


De Belgische justitie was van mening dat Dutroux hoofd van een criminele bende was en zo ook verantwoordelijk was voor de ontvoeringen van drie Slowaakse meisjes. Dutroux bekende echter alleen de ontvoeringen en verkrachtingen en meende dat hij niet verantwoordelijk was voor de dood van de meisjes. De inmiddels ex-echtgenote Martin werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid. Zij was op de hoogte van de ontvoeringen en liet de meisjes Julie en Mélissa verhongeren in de kelder in de periode december 1995 tot maart 1996 toen Dutroux zelf in gevangenschap zat.


De ontsnapping


De ontsnapping op 23 april 1998 verbaasde iedereen. Dutroux mocht in het gerechtshof Neufchâteau zijn dossier lezen en overmeesterde daarbij één van de bewakers. Hij maakte de bewaker zijn pistool afhandig en wist op klaarlichte dag het gerechtsgebouw via de voorkant van het gebouw te ontvluchten. Tijdens zijn vlucht stal hij een auto en probeerde via de beboste Ardennen te ontsnappen. Een politiemacht van 5000 agenten zette de achtervolging in, maar het was uiteindelijk boswachter Stéphane Michaux die Dutroux als eerste wist te signaleren.


België is geschokt


Zijn ontsnapping heeft in totaal drie uur geduurd en bij de confrontatie met de politie gaf Dutroux zichzelf onmiddellijk over. Logischerwijs vroeg heel België, inclusief de ouders van Dutroux’s slachtoffers, zich af hoe het mogelijk was dat Dutroux wist te ontsnappen. Als gevolg van de nationale verontwaardiging over de vlucht van Dutroux boden de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie dezelfde dag nog hun ontslag aan.


 


afbeelding


By U.S. Central Intelligence Agency (Perry-Castañeda Library Map Collection) [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt