Wandaden van Marc Dutroux

"Ik was er zeker van dat Martin in de gevangenis zou blijven, want zij is even erg als Dutroux zelf."

Aldus Jean Lambrecks, vader van één van de slachtoffers. Michelle Martin, de ex-vrouw van Belgische misdadiger Marc Dutroux, komt vervroegd vrij. Dat heeft een Belgische rechtbank afgelopen dinsdag bepaald. Martin was medeplichtig aan de misdaden van haar ex-man. Dutroux was in de jaren '80 verantwoordelijk voor de ontvoering en mishandeling van een aantal minderjarige meisjes, van wie vier om het leven kwamen.

Marc Dutroux werd op 6 november 1956 geboren in Brussel, waarna hij korte tijd met zijn familie in Congo woonde. Zijn vader was een strenge en gewelddadige man en toen zijn ouders scheidden trok Dutroux dan ook in bij zijn moeder, in het Waalse plaatsje Obaix. Dutroux was een moeilijk kind en gedroeg zich gewelddadig tegen zijn broers en zussen. In 1973 behaalde hij zijn diploma als elektricien en hij werkte tot 1980 voor diverse werkgevers. Hij werd echter vaak ontslagen wegens ziekteverzuim. Op 22 jarige leeftijd trouwde hij met zijn eerste vrouw, met wie hij twee kinderen kreeg. Ze scheidden echter in 1985, waarna zijn ex-vrouw hem beschuldigde van mishandeling.

Halverwege de jaren ’80 begon Dutroux met het ontvoeren en mishandelen van minderjarige meisjes. Hij werd daarin bijgestaan door zijn nieuwe liefde, Michelle Martin. In 1989 werden Dutroux en Martin veroordeeld voor de mishandeling en verkrachting van vijf minderjarige meisjes. Dutroux kreeg een gevangenisstraf van 13 jaar en Martin moest 5 jaar de cel in. De toenmalige Belgische minister van Justitie, Melchior Wathelet, stond het toe dat meerdere zedendelinquenten vervroegd werden vrijgelaten. Zo ook Dutroux, die wegens goed gedrag na drie jaar al werd vrijgelaten.

Kort na zijn vrijlating begonnen er in de omgeving van zijn huis in Marcinelle echter weer jonge meisjes te verdwijnen. De Belgische politie doorzocht tweemaal zijn huis, maar het lukte hen aanvankelijk niet om de meisjes te vinden, die Dutroux verborgen had in zijn kelder. Verder maakte de politie ernstige fouten. Zo vertelde een informant de politie dat Dutroux hem had gevraagd of hij wilde meewerken aan de ontvoeringen. Deze informatie werd genegeerd. Tevens vertelde de moeder van Dutroux aan de politie dat haar zoon meisjes had opgesloten in zijn huis, maar ook hier werd niets mee gedaan.

Op 15 augustus 1996 werd er opnieuw een huiszoeking gedaan in het huis van Dutroux, nadat de veertienjarige Laetitia Delhez zes dagen vermist was. Ditmaal vond de Belgische politie zowel Delhez als de twaalfjarige Sabine Dardenne in zijn kelder. Dutroux had de meisjes misbruikt, verkracht en pornografisch gefilmd. De twee meisjes waren overigens de enige overlevenden. Dutroux had vier andere slachtoffers gedood. Het proces tegen Marc Dutroux duurde lang, maar in 2004 kreeg hij levenslange celstraf opgelegd, plus tien jaar internering.

Michelle Martin, die medeplichtig werd bevonden aan de ontvoeringen, kan vervroegd vrijkomen. Dat heeft de Belgische rechtbank bepaald. In ruil daarvoor moet ze haar intrek nemen in een klooster in Namen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!