Geen afbeelding beschikbaar

Sherlock Holmes

De film moet het vooral hebben van de spanning tussen Holmes en Watson.

Dit stelt Kevin Toma in een recensie over de nieuwe Sherlock Homes-film vandaag in de Volkskrant. De fictieve detective Sherlock Holmes verscheen voor het eerst in een publicatie in 1887.

Holmes is een product van de Schotse arts en auteur Sir Arthur Conan Doyle. Hij maakte voor het eerst zijn opwachting in de roman Een studie in rood in 1887. Dolye schreef dit boek op 27-jarige leeftijd. Na dit boek met Holmes in de hoofdrol volgden er nog 3 romans en 56 korte verhalen, die gebundeld zijn in vijf boeken. De verhalen verschenen tussen 1887 en 1927. Sherlock Holmes is uitgegroeid tot één van de meest bekende personages ter wereld.

De detective is vooral bekend vanwege zijn intelligentie en zijn vermogen om belangrijke conclusies te deduceren uit kleine, vaak schijnbaar onbelangrijke, aanwijzingen. Holmes is hoog opgeleid en gespecialiseerd op het gebied van chemie, anatomie, botanie en het Britse rechtssysteem. Daarnaast is hij bedreven in verschillende vormen van vechtsporten. Bij het oplossen van verschillende zaken maakt Holmes soms gebruik van vermommingen.

Holmes heeft een aantal opvallende eigenschappen. Zo is hij een sloddervos en is zijn appartement in Londen één grote puinhoop. Verder is zijn arrogantie opmerkelijk. Holmes houdt er bovendien een ongezonde levenswijze op na: hij rookt veel, voornamelijk pijp, en gebruikt soms drugs, met name cocaïne. In de negentiende eeuw was deze drug namelijk nog legaal. De beste vriend van Holmes is Dr. Watson. Hij is tevens de flatgenoot van Holmes en op vier verhalen na wordt het verhaal over Holmes door Watson verteld. De aartsvijand van Holmes is professor Moriarty, die door Holmes wordt beschreven als ‘de Napoleon van de misdaad’, verwijzend naar de Frans militair en politiek leider uit het begin van de negentiende eeuw.

In 1916 werd Sherlock Holmes voor het eerst verfilmd. Vanaf dat moment zijn er verschillende series en films geproduceerd met de detective in de hoofdrol. In 2009 regisseerde Guy Ritchie een film over Holmes, met Robert Downey Jr. in de hoofdrol en Jude Law als Dr. Watson. Vandaag gaat het tweede deel van die filmreeks in Nederland in première.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.