Geen afbeelding beschikbaar

Shimon Peres: 9e premier van Israël

De Israëlische president Shimon Peres heeft gisteren uit handen van de Amerikaanse president Obama de Medal of Freedom uitgereikt gekregen. Peres kreeg de onderscheiding omdat hij volgens Obama ‘meer heeft gedaan voor de vrede in het midden oosten dan welke andere nog levende persoon dan ook’.  Peres was van 1984 tot 1986 en van 1995 tot 1996 premier van Israël.

Peres werd op 2 augustus 1923 geboren in Polen. Zijn ouders verhuisden in 1934 echter naar Palestina, waar het gezin zich vestigde in Tel Aviv. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, werd Peres actief voor de Haganah, het Joodse leger in Palestina tijdens het Britse mandaat over dit gebied. Hier was hij onder andere verantwoordelijk voor het kopen van wapens.

Peres’ politieke loopbaan begon in 1952, toen hij voor het ministerie van Defensie ging werken. Een jaar later werd hij op 29-jarige leeftijd benoemd tot directeur-generaal van ditt ministerie. Als lid van de linkse Mapai partij kwam hij in 1959 terecht in de Knesset. Hier werd hij plaatsvervangend minister van Defensie, een positie die hij tot 1965 behield. Toen verliet hij de Mapai partij om samen met onder andere Ben-Goerion de Rafi partij op te richten. Deze partij fuseerde in 1968 met de Israëlische Arbeiderspartij en won de verkiezingen van 1969. Peres werd hierna minister van immigratie.

Tot 1977 bekleedde Peres verschillende ministersfuncties. In 1977 stapte de partijleider Yitzhak Rabin op, waarna Peres het roer overnam. Hij werd uiteindelijk premier in 1984, een functie die hij tot 1986 bekleedde. Hierna werd hij de leider van de oppositie in de Knesset. Hij speelde een grote rol in de Oslo akkoorden doordat hij toentertijd weer in het Israëlische kabinet zat als minister van Buitenlandse Zaken. Dit leverde hem de Nobelprijs voor de Vrede op. In 2007 verkreeg Peres de (grotendeels ceremoniële) positie van president van Israël. Op inmiddels 88-jarige leeftijd is hij de oudste persoon ter wereld die zo’n hoge politieke positie bekleed.

Obama roemde bij de uitreikingceremonie voor de Medal of Freedom vooral Peres’ houding in het Arabisch-Israëlische conflict. Zo is de president een voorstander van de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël. Obama noemde hem verder ‘de belichaming van de staat Israël’ en roemde hij Peres’ inspanningen voor het versterken van de banden tussen de VS en Israël sinds de oprichting van de staat Israël in . Bij de uitreiking was onder andere de Joodse schrijver en Holocaust overlever Elie Wiesel aanwezig.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!