egadische eilanden

Slag bij de Egadische eilanden

Rome 241 v. Chr. – Na twintig jaar oorlog ziet het er slecht uit voor het Romeinse Rijk. De staatskas is leeg en er is geen vloot om de Carthagers te bestrijden. In een laatste wanhoopspoging besluit een aantal rijke Romeinen zelf een nieuwe vloot te bekostigen. In 241 vaart deze richting Sicilië, waar het op 10 maart tot een zeeslag komt met de Carthagers.

Conflict tussen Carthago en Rome

In 264 voor Christus brak er een conflict uit tussen de grootmachten Carthago en Rome. Inzet van deze Eerste Punische Oorlog was de dominantie in het Middellandse zeegebied, maar de strijd beperkte zich met name tot het eiland Sicilië. Aanvankelijk boekten de Romeinen enkele belangrijke overwinningen, maar in 249 v. Chr. behaalden de Carthagers een grote overwinning bij de zeeslag van Drepana en werd de Romeinse vloot vernietigd. Vervolgens belandde de oorlog in een impasse.

Opmars naar Sicilië

Na twintig jaar oorlog voeren had de Romeinse handel grote schade opgelopen en was de staatskas leeg. In 242 v. Chr. besloot een aantal rijke Romeinen daarom zelf een nieuwe vloot te bekostigen, waarmee de impasse doorbroken kon worden. Nog datzelfde jaar voer een vloot van 200 triremen naar Sicilië en begon daar aan een zeeblokkade van de Carthaagse generaal Hamilcar. In een poging hem te ontzetten stuurde Carthago in 241 v. Chr. hun vloot van 250 schepen eveneens naar Sicilië.

De zeeslag 

Op 10 maart kwam het bij de Egadische eilanden tot een zeeslag. De Romeinse vloot was aanzienlijk in de minderheid, maar omdat proconsul Catalus had bevolen alle schepen te ontdoen van zeilen en masten, waren de Romeinen veel sneller en wendbaarder dan de Carthagers. Al snel kregen de Romeinen dan ook de overhand en uiteindelijk ging minstens de helft van de Carthaagse vloot verloren. Het betekende niet alleen een grote Romeinse overwinning, maar ook het einde van de Eerste Punische Oorlog. Niet veel later gaf Carthago zich over en trok het zich terug uit Sicilië.

afbeelding

By Romuléon, manuscrit du XVe siècle [Public domain], via Wikimedia Commons

Bataille navale entre Rome et Carthage

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.