Little Round Top slag bij Gettysburg

Slag bij Gettysburg in 1863

De slag bij Gettysburg uit 1863 is de grootste slag uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Van de doorslaggevende plek in deze strijd is een foto bewaard gebleven. De heuvel op deze foto, Little Round Top geheten, was de plek waar de grootste slachting uit de Amerikaanse Burgeroorlog plaatsvond. Het standbeeld dat op de foto staat, is van generaal Warren, een belangrijke legeraanvoerder van de Noordelijke legers.

In 1861 brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit. De oorlog ging tussen de Zuidelijke Confederatie en de Noordelijke staten en duurde tot 1865. Gettysburg was in 1863 een klein plaatsje, gelegen in de staat Pennsylvania. De slag bij Gettysburg begon op 1 juli van dat jaar, nadat de Zuidelijke legers onder leiding van opperbevelhebber Lee probeerden op te rukken naar het noorden. Na de eerste dag was de strijd onbeslist geëindigd. De Zuidelijke legers hadden tevergeefs geprobeerd op te rukken naar het noorden en ze hadden wel wat terreinwinst geboekt, maar de Noordelijke legers hielden stand.

Aan het eind van de tweede dag probeerde de Zuidelijke legers onder leiding van Lee nog één grote aanval op te zetten. Generaal Warren zag net op tijd in dat de heuvel genaamd Little Round Top van groot strategisch belang was en dus behouden moest blijven voor de Noordelijke legers. Hij stuurde een deel van zijn troepen naar deze heuvels toe en zo bleef de locatie in handen van het Noorden. Het behouden van deze strategische heuvel bleek uiteindelijk van doorslaggevend belang.

Op de derde dag probeerde Lee namelijk nog één keer op te trekken naar het noorden, maar ook dit mislukte, waarna zijn troepen zich noodgedwongen terugtrokken. Na de slag bij Gettysburg was het duidelijk dat de Noordelijke Staten in de Amerikaanse Burgeroorlog aan de winnende hand waren, al zou het definitieve einde van de oorlog nog twee jaar op zich laten wachten.

Little Round Top is uiteindelijk uitgegroeid tot het historische symbool van de bloedigste veldslag uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

Tijdperken: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!