Geen afbeelding beschikbaar

Slag bij Issos

Issos 333 voor Christus – Alexander de Grote van Macedonië voert zijn troepen aan tegen de Perzische koning Darius. Op 5 november treffen zij elkaar bij het plaatsje Issos, in het hedendaagse Turkije. De troepen van Alexander lijken in eerste instantie een slechtere positie op het slagveld te hebben, maar verslaan de Perzen toch. Darius moet vluchten, terwijl zijn familie gevangen genomen wordt.

Filippos II van Macedonië, de vader van Alexander de Grote van Macedonië, wist in 338 voor Christus de Griekse stadstaten te veroveren en te verenigen. Toen hij in 336 voor Christus werd vermoord, volgde zijn zoon Alexander III hem op. Hij had echter nog grotere plannen dan zijn vader en wilde het grote Perzië aanvallen. Opstanden die na de dood van zijn vader de kop opstaken sloeg hij snel neer. In 334 trok hij met zijn leger van 46.000 man aan Macedoniërs, Grieken en bondgenoten naar Azië.

Hij wilde daar de Griekse steden bevrijden van de Perzen en de Perzen straffen voor de verwoestingen die de Perzen anderhalve eeuw daarvoor in Griekenland hadden aangericht. Het hoofdmotief van Alexander was echter pure eerzucht. Zijn troepenmacht zou aanzwellen tot ruim 100.000 man en het zou de langste veldtocht in afgelegde afstanden ooit worden.

Alexander versloeg bij de rivier de Granikus de Perzen voor de eerste maal, waardoor heel Klein-Azië voor hem open lag. Hierna ontmoetten de Perzen en het leger van Alexander elkaar weer bij de plaats Issos. In eerste instantie leek het erop dat Alexander een ongunstige positie op het slagveld had uitgekozen. Het was een ruig terrein wat omhoog liep. Dit was echter een slimme zet van Alexander, omdat Darius hierdoor zijn numerieke voordeel niet kon uitbuiten. Alexander won de veldslag en nam de moeder, vrouw en kinderen van de Perzische koning gevangen, die zelf naar het binnenland van het rijk vluchtte. Bij het plaatsje Gaugamela zou in 331 de beslissende veldslag plaatsvinden. Dit werd de grootste veldslag ooit tussen Perzen en Grieken. Alexander won en Darius vluchtte voor een tweede keer. Even later werd hij vermoord door zijn aanhangers.

Het hele Perzische rijk lag nu open voor Alexander de Grote. Zijn veldtocht zou nog voortgezet worden tot de rivier de Indus. Het rijk van Alexander strekte zich uit van Macedonië tot Egypte en de Indus. Zijn dood na ziekte op 32-jarige leeftijd in 323 voor Christus betekende het einde van zijn rijk.

Rubrieken: 

Personen: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.