Geen afbeelding beschikbaar

Sony presenteert eerste Cd-speler

Tokyo 1982 – Slechts drie jaar na introductie van de Walkman, ‘s werelds eerste draagbare cassetterecorder, heeft het Japanse bedrijf Sony wederom een wereldprimeur. Op 1 oktober 1982 presenteert het bedrijf de eerste Cd-speler, de CPD-101. Het product ontketende een revolutie in de digitale muziekindustrie.

Sony werd op 7 mei 1946 opgericht door de Japanse ondernemers Masaru Ibuka en Akio Morita. Het bedrijfje begon aanvankelijk met slechts 20 werknemers, maar groeide al snel uit tot een van de grootste bedrijven in Japan. In de jaren ’50 ontwikkelde Sony de eerste Japanse bandrecorder en had het bedrijf groot commercieel succes met de productie van transistorradio’s. Later werd de productlijn uitgebreid met onder andere een kleurentelevisie, een videorecorder en de Walkman, de eerste draagbare cassettespeler ter wereld.

In september 1976 presenteerde Sony het eerste prototype de haar nieuwste uitvinding: de digitale audioplaat. In samenwerking met het Nederlandse bedrijf Philips werkte Sony maar liefst zes jaar aan de ontwikkeling van het product. Op 1 oktober 1982 werd 52nd Street van Billy Joel het eerste album dat verscheen op de nieuwe audiodrager, de Compact Disc. Diezelfde dag presenteerde Sony ook de CPD-101, ‘s werelds eerste CD speler. Het apparaat was voorzien van een digitale display, een uitschuifbare CD lade en een afstandsbediening. Ten tijde van de verschijning kostte de CPD-101 maar liefst 730 dollar, waardoor het product slechts een kleine markt van fanatieke muziekliefhebbers bereikte. Desalniettemin werden de ontwikkeling van de CD en de CPD-101 door experts gezien als een revolutie in de digitale muziekindustrie.

In de daaropvolgende jaren daalde de prijs van Cd’s en Cd-spelers, waardoor de producten een veel grotere markt bereikten. Geschat wordt dat er inmiddels wereldwijd al meer dan 200 miljard Cd’s zijn verkocht. Maar door de ontwikkeling van de DVD en de opkomst van de MP3-spelers is er de afgelopen tien jaar sprake van een sterke afname van de verkoop van het aantal Cd’s.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.