Verkiezing Stuk van het Jaar

Stem op het stuk van het jaar!

Dit jaar kun je tijdens de Maand van de Geschiedenis weer stemmen op  het archiefstuk van het jaar. Het thema is dit jaar ‘Opstand’.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis brengen de Nederlandse archieven kleine én grote verhalen tot leven met een van hun topstukken. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels, tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden, tot voorzichtig opereren in de illegaliteit. Van durf en de kracht om door te breken, tot onderdrukking, verraad en moord.

De verkiezing van het Stuk van het Jaar is een mooie manier om kennis te maken met de schatten die in de Nederlandse archieven verborgen liggen. Naast het Nationaal Archief en de regionale archieven, doen er dit jaar ook bedrijfsarchieven mee. In oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis kun je kiezen op het allermooiste stuk. De winnaar wordt aan het einde van de maand bekend gemaakt. Eerdere edities van de verkiezing vonden plaats in 2013, 2014 en 2016.

Op IsGeschiedenis kun je alvast alle archiefstukken bekijken. Van 1 tot 25 oktober kun je stemmen op de mooiste archiefstukken. Op 27 oktober, tijdens de Nacht van de Geschiedenis wordt de uitslag bekend gemaakt. 

Bekijk hier de archiefstukken

Verkiezing Stuk van het Jaar

Sacha de Boer, fotografe en oud-nieuwslezer, heeft haar keuze al gemaakt: een foto van Dolf Toussaint, gemaakt tijdens de Anjerrevolutie in Portugal (foto Iris Planting)

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.