Geen afbeelding beschikbaar

Studententijd Job Cohen

Afgelopen maandag maakte Job Cohen bekend de nationale politiek te verlaten. In zijn eigen woorden is hij er “onvoldoende in geslaagd om de weg naar een ander beleid geloofwaardig over het voetlicht te brengen”. Tijdens zijn studententijd probeerde Job Cohen ook in het Groninger Studentencorps een aantal hervormingen door te voeren.

Vindicat atque Polit

Op achttienjarige leeftijd begon Job Cohen in de zomer van 1966 aan een studie rechten aan de Universiteit van Groningen. Tevens werd hij lid van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit, Latijn voor ‘[het] Handhaaft en Beschaaft’. In 1969 werd hij door de vereniging gevraagd om praeses te worden van de Almanak commissie, die verantwoordelijk is voor het schrijven van het jaarboek. Cohen besloot van deze mogelijkheid gebruik te maken om te pleitten voor een aantal hervormingen binnen de studentenvereniging. Zo moest het bestuur van de vereniging transparanter worden en was ook de traditie van de ontgroening toe aan een herziening. Het boekwerk kreeg de titel ‘En Plein Public’, Frans voor in alle openbaarheid.

Reactie op hervormingen

Aanvankelijk was de reactie op de hervormingen onder de studenten zeer negatief. Na verloop van tijd werden de adviezen van Cohen echter wel deels ten harte genomen. Zo kwam de ontgroening voortaan bekend te staan als de kennismakingstijd en werden eerstejaars niet langer kaalgeschoren.

Leestip:

Titel: Student, universiteit en samenleving: De Groningse universiteit in de negentiende eeuw
Schrijver: P.A.J. Caljé
ISBN: 9789065509789
Uitgever: Verloren
Prijs: € 49

 

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!