The Beatles in Holland

In juni 2014 is het alweer 50 jaar geleden dat The Beatles Nederland hebben bezocht. The Beatles hebben hun sporen in Nederland achtergelaten, zoals overal ter wereld. Ze maakten indruk met hun hits, hun haar, hun charme en de hysterie die ze teweegbrachten. Nooit eerder was het publiek zo uitgelaten, nooit eerder deden fans zo hun best bij hun idolen te komen. Ze vochten met agenten, sprongen in het water, trokken hun haren uit en veroorzaakten een gegil dat nog nooit was gehoord. The Beatles maakten een onuitwisbare indruk. Misschien was er later in de jaren zestig meer geschreeuw, wellicht waren de popsterren buitenissiger en de kapsels wilder, maar The Beatles waren het eerst en duizenden hebben herinneringen aan die paar dagen in juni 1964 dat ze in Nederland waren.

Trip down memory lane

Jan-Cees ter Brugge, Henk van Gelder, Lucas Ligtenbergen en Piet Schreuders nemen u aan de hand van nooit eerder getoonde foto’s, documenten en niet eerder vertelde verhalen mee op een reis terug in de tijd. Dit boek biedt een trip down memory lane voor de fans die dit evenement van dichtbij meemaakten en een swingend tijdsbeeld voor diegenen die het helaas gemist hebben.

46,5 uur die Nederland voorgoed hebben veranderd

Van 5 tot 7 juni 1964 gebeurde er iets in Nederland. De jaren zestig begonnen eigenlijk pas met het bezoek van The Beatles. Die gebeurtenis wierp een steen in de vijver. Later kwamen er meerdere en grotere stenen die blijvende rimpelingen achterlieten, maar de steen van The Beatles was een van de eerste en een van deleukste. Dat gold natuurlijk niet alleen voor de muziek, maar ook voor de haardracht, de inhoud van de kranten en weekbladen en wat wel en niet kon op televisie. De wereld van zwart-wit werd er binnen enkele jaren een van kleur. The Beatles in Holland biedt een reconstructie van de 46,5 uur die Nederland voorgoed hebben veranderd.

Jimmie Nicol

Er was een vervanger voor Ringo en hij heette Jimmie Nicol. Dertien dagen vertoefde hij op de toppen van de Olympus en toen was het weer voorbij. ‘How is it going, Jimmie?’ vroegen The Beatles hem tijdens de toernee. ‘It’s getting better,’ zei de bescheiden Jimmie. Drie jaar later lieten Lennon en McCartney zich inspireren tot het schrijven van een liedje met de titel ‘Getting Better’ en het is te horen op Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band, algemeen beschouwd als de beste lp van The Beatles. Thank you, Jimmie!

Help!

Beatles in HollandEn kijk eens naar de hoes van Help! Die regenpakken van The Beatles, die komen uit Nederland. The Beatles zagen in Nederland jongeren lopen met dergelijke pakken, voorzien van capes en kragen. Wellicht waren het de oude regen- en windpakken van postbezorgers. In Parijs hadden ze ook iets dergelijks gezien, maar dan bij de gendarmes, en George had er zelfs een aangehad. Ze wisten in Nederland zo’n pak te bemachtigen en lieten het in Hongkong in viervoud namaken. Een jaar later sierden ze de hoes van Help!

Een boek vol boeiende anekdotes en voor het eerst is er antwoord op brandende vragen als:

  • Wie waren de vier meisjes die The Beatles in klederdracht verwelkomden? 
  • Waar kwamen de Beatle-jurken vandaan? 
  • Waar kon je een Beatle-pruik kopen? 
  • Wie organiseerde de rondvaart met The Beatles? 
  • Wie sprongen er in de gracht om bij de Beatles-boot te komen?

 

The Beatles in Holland, Walburg Pers, ISBN 978.90.5730.989.2, prijs € 19,64 – 176 pagina's

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.