summer of love 1967

The Summer Of Love van 1967

“If you're going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair” zong Scott McKenzie in 1967. Het zou het onofficiële themalied van de Summer of Love zijn die voornamelijk wereldwijd plaats vond maar zijn hoogtepunt had in de wijk Haight-Ashbury in San Francisco. Duizenden jongeren trokken die zomer naar de Amerikaanse stad om daar ook te proeven van het gelukzalige, vrije gevoel van het hippieleven.


Ideologische achtergrond


De ideologische achtergrond van de Summer of Love is terug te voeren op de zogenaamde beat-generatie schrijvers zoals Allen Ginsberg, Jack Kerouac en Lucien Carr in de late jaren 50. Deze groep droeg een Hedonistische en non-conformistische levensstijl uit. Dit was de ideologische basis voor de hippies, een levensstijl die zich afzette tegen het materialisme van de gevestigde orde, wantrouwend stond tegenover de overheid en fel gekant was tegen de Vietnam Oorlog.


Hoe de Summer Of Love begon


Op 14 januari 1967 vond er in het Golden Gate Park in San Francisco een evenement plaats genaamd Human Be-Inn. Zonder dat er enige ruchtbaarheid aan was gegeven, kwamen hier ongeveer 35.000 fans op af. De media toonden een beelden van jongeren met lang haar die bezig waren met seks en drugs. Tevens trok hun opmerkelijke kledingstijl de aandacht. De naam die aan deze stijl werd gegeven was hippie, afgeleid van het woord hipster. De term werd gepopulariseerd door journalist Herb Caen.


Summer of LoveHet beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!If you're going to San Francisco


Wat ook meespeelde was de populariteit van het lied van Scott McKenzie. Dit werd op 13 mei uitgebracht en stond binnen enkele weken op nummer vier in de Billboard Hot 100. Het lied was zelf oorspronkelijk geschreven voor het Monterey International Pop Music Festival waar onder andere Jimi Hendrix en The Who optraden. Er wordt geschat dat er tussen de 25.000 en 90.000 toeschouwers aanwezig waren in Monterey.


De Summer op zijn hoogte- en dieptepunt


Door de media-aandacht en het lied reisden veel jongeren naar San Francisco om ook wat te proeven van de gelukzaligheid die zij in de media zagen. Reizen werd door de hippies gezien als een manier om je zelf te ontdekken, en daardoor trokken zoveel jongeren tijdens hun Spring Break naar San Francisco. Hier kwamen zij samen in de wijk Haight-Ashbury: zo genoemd vanwege de kruising van twee straten. De bijnaam Hashbury die de wijk kreeg, geeft tevens aan dat het drugsgebruik groot was. De Haight-Ashbury raakte steeds voller. Op het hoogtepunt zouden er 100.000 mensen in de Haight zijn geweest, terwijl de autoriteiten nauwelijks iets deden. De problemen waren ondertussen groot: naast drugsgebruik nam de criminaliteit enorm toe. De Haight raakte overspoeld met drugsdealers en zwervers.


Council Of the Summer of Love


Als reactie hierop werd een commissie opgericht: The Council of The Summer of Love. Het was de eerste keer dat de term Summer Of Love werd gebruikt. Deze term Summer of Love was bedoeld als tegenwicht tegen de negatieve berichtgeving in de media. Deze commissie bestond uit vertegenwoordigers van verschillende groepen. Daarin zaten onder andere the Diggers, een groep die bestond uit activisten en acteurs met een anarchistische achtergrond en The Family Dog, een organisator van muziekevenementen. Belangrijkste persoon van het gezelschap was Chet Helms. Hij was degene die Janis Joplin introduceerde in de muzikale wereld van San Francisco. De Commissie ondernam verschillende activiteiten om de problemen in de Haight het hoofd te bieden. Zo werd organisatie Free Clinic van David Smith opgericht en werd er een winkel gesticht waar iedereen gratis kon meenemen wat hij nodig had. Ook werd er samen gewerkt met de kerken en werden er opvangplaatsen voor daklozen ingericht.


Begrafenis van de ‘hippie’


Aan alles komt een einde en zo ook aan de Summer of Love. In september verlieten de meeste jongeren San Francisco weer om hun studies te hervatten. Een andere reden was de totale verval van de Haight-Ashbury; de meesten zagen in dat je van “Love and Peace” alleen niet kon leven. Op 6 oktober 1967 werd er een begrafenis voor de hippie georganiseerd om aan te geven dat de Summer Of Love over was.

Bronnen:


Afbeeldingen:


Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.