Geen afbeelding beschikbaar

Tjeenk Willink

 Democratie leidt niet automatisch tot de beste oplossing 

Aldus Herman Tjeenk Willink (70) in een interview met de Volkskrant. Tjeenk Willink geeft aan dat geen enkel gezag vanzelfsprekend is en een democratie op zich geen oplossingen biedt. De democratie is volgens Tjeenk Willink wel de beste manier waarop men tot een oplossing kan komen, de manier waarop men met de Democratie omgaat is echter doorslaggevend. Tjeenk Willink trad op 1 februari op als vicepresident van de Raad van State.

Tjeenk Willink werd op 23 januari geboren in Amsterdam. Hij studeerde Rechtsgeleerdheid in Leiden en Parijs. Tjeenk Willink was lid van de Leidse studentenvereniging Minerva en werd tijdens zijn studententijd de eerste direct gekozen voorzitter van de Leidse Studenten Raad. Na zijn afstuderen ging hij aanvankelijk werken als wetenschappelijk medewerker aan de universiteit Leiden. In 1970 kwam hij als adjunct-secretaris van de ministerraad in de politiek terecht. Hij was lid van de Partij van de Arbeid (PVDA).  In 1987 werd hij lid van de Eerste Kamer en vier jaar later wist hij de voorzitter te worden.

Na een lange politieke carrière, onder andere als informateur van de kabinetsformatie van 1994, werd hij in 1997 Vicepresident van de Raad van State. Omdat het staatshoofd de officiële voorzitter van de Raad van State is, wordt de Vicepresident ook wel onderkoning genoemd. Willink heeft allerlei prijzen als de erepenning voor bestuurskunde en de prof. dr. J.A. van Kemenadeprijs ontvangen. Deze laatste prijs wordt gegeven aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in het openbaar bestuur. Naast zijn politieke loopbaan heeft Willink zich ingezet voor allerlei goede doelen. Zo was hij voorzitter van NOVIB en Humanitas en werkte hij voor Stop Aids Now!. In 1997 werd hij tot Ridder in de Orde Van Oranje-Nassau uitgeroepen en in 2012 tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Door de Volkskrant werd hij in 2006 uitgeroepen op de elfde plaats van meest invloedrijke Nederlanders.  Volgende week is de laatste werkweek van Tjeenk Willink als vice-president van de Raad van State. Hij wordt opgevolgd door Piet Hein Donner.

Lees hier meer over de Vicepresident van de Raad van State

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.