Geen afbeelding beschikbaar

Tochtstrip blijkt document over prinses Louise uit 1771

In Amersfoort is een stadhouderlijk document uit 1771 gevonden. Het strak opgerolde stuk papier werd jarenlang gebruikt als tochtstrip in de houten vloer van een woning in Amersfoort. In het document staat een lijst van bedragen die de regering elk jaar wilde geven als doopgeschenk aan prinses Louise, een dochter van stadhouder Willem V. Ook vond men tussen de rollen papier een bijzonder testament en stukken over een moordzaak.

Louise van Oranje (1770-1819) was het oudste kind van Willem V en Wilhelmina van Pruisen. Ze hield veel van muziek en kreeg zang- en muziekles van componist Johan Colizzi. Deze man droeg zelfs enkele composities aan haar op, waaronder de opera Dieux aux villages ter ere van haar huwelijk in 1790 met de zoon van de hertog van Brunswijk-Wolffenbütte, genaamd Karel Georg August. Hierdoor ging ze wonen aan het Brunswijkse hof, maar al snel ging ze het culturele leven in Den Haag missen.

In 1806 kwam Karel August te overlijden en Louise werd weduwe. Haar moeder Wilhelmina kwam bij haar wonen in Brunswijk. Op dit moment trokken vanuit Frankrijk troepen richting Nederland, om de Franse Revolutie in de rest van Europa te verspreiden. Louise en Wilhelmina vluchtten daarom naar Berlijn, waar ze in november 1807 aankwamen. Ze namen hun intrek bij de latere koning Willem I.

Toen deze Willem in 1813 de eerste vorst van de Nederlanden werd, keerde Louise terug uit ballingschap. Samen met haar moeder woonde ze afwisselend aan het Plein in Den haag en in het Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Vier jaar later maakte ze nog een keer een reis naar de plekken waar ze geleefd had: Brunswijk, Berlijn en Weimar, om vrienden en familie te bezoeken. Kort daarop overleed zij op 15 oktober 1819 in Den Haag, negen maanden eerder dan haar moeder Wilhelmina.

Het gevonden document in Amersfoort stamt af uit de tijd dat Louise nauwelijks een jaar oud was. Waarschijnlijk was ze net gedoopt, en wilde de Nederlandse regering de band warm houden met de oudste dochter van de stadhouder. Vanaf maart dit jaar zijn de gevonden documenten in originele staat te zien in de studiezaal van het archief in Amersfoort.

Leestip

Titel: Nassau en de macht van Oranje. De strijd van de Friese Nassaus voor hun rechten, 1702-1747 Redactie/ auteur: Marijke Bruggeman ISBN: 9789065509451 Uitgever: Verloren Prijs: € 35

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.