Toegangskaartje Feyenoord-Celtic is Stuk van het Jaar

Het  toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 van het Stadsarchief Rotterdam is met 2.275 stemmen gekozen als hét Stuk van het Jaar 2013. Hans Goedkoop, presentator van o.a. het tv-programma Andere Tijden, maakte op 1 november de winnaar bekend in het Stadsarchief Amsterdam. Het Nationaal Archief feliciteert het Stadsarchief Rotterdam van harte met de 1e prijs: een wisselbokaal van kunstenares Niki Murphy en een foto van het winnende stuk.

Stuk van het Jaar 2013

Feyenoord schreef in 1970 sportgeschiedenis door als eerste voetbalclub zowel de Europacup als de Wereldbeker te veroveren. Dat dit fraai vormgegeven entreebewijs de mensen weer even terugvoert naar deze historische Europacupfinale op 6 mei 1970 mag duidelijk zijn. Meteen na het opengaan van de stembus voor Stuk van het Jaar op 1 oktober 2013, nam het aantal stemmen voor dit kaartje een enorme vlucht. Dit kwam mede dankzij de steun van de supportersclub van Feyenoord, die zijn achterban massaal opriep om te stemmen op ‘hun’ historische kaartje.


Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Sport in Holland
Twee werelden - Een Hongerwinter

€ 7.95

 


Tweede en derde prijs

De tweede prijs ging naar een potloodtekening van een doodgeboren Siamese tweeling van het Stadsarchief Vlaardingen. De ouders lieten op 25 oktober 1877 hun doodgeboren kinderen als blijvende herinnering op papier vastleggen. Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar heeft de derde prijs in de wacht gesleept. Hun topstuk is een persoonlijk briefje met bloedspatten dat stadhouder Willem Frederik van Nassau schreef kort voor zijn overlijden in 1664. Hij had zichzelf verwond bij het schoonmaken van zijn pistool.

In totaal deden 41 stukken mee aan de verkiezing. Deze inzendingen zijn nog tot eind december te bekijken op de website van De Nederlandse Archieven: Ons DNA. Lees ook het persbericht op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum of op gahetna.nl.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.