Geen afbeelding beschikbaar

Traudl Junge, de secretaresse van Hitler

Traudl Junge, ze was pas 22 jaar oud toen ze via een aantal toevalligheden een baantje kreeg als secretaresse van Adolf Hitler. Naar eigen zeggen was ze naïef en wist ze niets van de gruwelheden van het nazistische regime. Desalniettemin heeft Junge een merkwaardig en op zijn minst interessant leven gehad.


Een baantje bij Hitler


Gertraud (Traudl) Junge werd op 16 maart 1920 geboren met de meisjesnaam Humps. Haar vader was brouwer in München en zat als reservist in het leger. Op een dag vertrok haar vader naar Turkije om zich bij een extreemrechtse groepering aan te sluiten. Daarom moesten Junge en haar zusje door hun opa verder worden grootgebracht. Jaren later, toen Junges zus Iris danste bij het ballet van het Duitse theater in Berlijn kwam Junge door haar zus in contact met hooggeplaatste nazi’s. Daardoor kreeg Junge mede dankzij nazi politicus Albert Bomann een functie aangeboden als secretaresse van Adolf Hitler.


Werken voor Hitler


Volgens Junge was Hitler (tegenover haar) een zachtaardig en vaderlijk persoon. Ze werkte in het Berghof in Berchtesgaden, het hoofdkwartier van de nazi’s. Junge deed haar werk zo goed dat ze zelfs mee mocht op staatsbezoek bij Mussolini in het noorden van Italië. In 1943 trouwde ze met een vertrouweling van Hitler; de SS-officier Hans Hermann Junge. Die overleed echter een jaar later nadat een geallieerd vliegtuig zijn eenheid aanviel.


De ondergang


Toen in januari 1945 duidelijk werd dat de oorlog niet meer door de nazi’s te winnen was, verhuisden Hitler en zijn gevolg naar het bunkercomplex onder de Rijkskanselarij in Berlijn. Junge verhuisde ook mee. In de bunker was ze getuige van de bruiloft van Adolf Hitler met Eva Braun, schreef ze Hitlers testament en hoorde ze het geweer waarmee Hitler zichzelf door zijn hoofd schoot. Na Hitlers zelfmoord verliet Junge de bunker en probeerde ze onder een valse naam Berlijn te verlaten. Ze werd door de Sovjets gepakt en in een krijgsgevangenenkamp gezet, maar kwam daar hetzelfde jaar weer vrij. Ze vluchtte naar het door Amerika gecontroleerde West-Duitsland en leefde daar jarenlang op de achtergrond Naar eigen zeggen heeft ze nooit het idee gehad dat ze iets fout had gedaan, ze was nog zo jong. Tot het moment dat ze struikelde over een monument voor Sophie Scholl, toen besefte ze zich dat er mensen van haar leeftijd waren die wel weerstand durfden te bieden. Ze verscheen maar een enkele keer in de media, totdat er een film werd gemaakt over het leven in de bunkers onder de Rijkskanselarij aan het einde van de oorlog: Der Untergang. Junge stierf in 2002 op 81-jarige leeftijd aan longkanker.

Bronnen:

World-war-2-diaries.com: Traudl Junge

Nrc.nl: Vergeten assistente Adolf Hitler

Wikipedia.org: Traudl Junge

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Adolf Hitler

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.