treinongeval Gare Montparnasse

Treinongeval op Gare Montparnasse in Parijs

Een locomotief, als een ladder tegen de muur, gestrand in het centrum van Parijs. In 1895 reed deze trein dwars door de muur van Gare Montparnasse en stortte tien meter naar beneden. De wonderbaarlijke afbeelding is gemaakt door een van de toegestroomde nieuwsgierige toeschouwers en is tot op de dag van vandaag geliefd en bekend als meme en toeristische ansichtkaart.


treinongeval Gare Montparnasse


De stoomlocomotief van de Franse maatschappij Compagnie de l’Ouest vertrok op 22 oktober 1895 uit het West-Franse Granville richting de hoofdstad Parijs. Die middag moest de trein na een reis van ongeveer zeven uur om iets voor vieren arriveren op het Parijse station Gare Montparnasse. Onderweg had de trein enkele minuten vertraging opgelopen. De ervaren machinist, Guillaume-Marie Pellerin, besloot de vertraging in te halen door pas op het allerlaatste moment de rem aan te trekken. De trein was voorzien van een remsysteem, dat doormiddel van luchtdruk niet alleen de locomotief maar ook alle wagons snel tot stilstond kon brengen.


Die dag weigerde het remsysteem echter. Machinist Pellerin en de stoker sprongen uit de locomotief, net voor de trein het stootblok op het perron zou raken. Door de enorme vaart en het doordrukken van de zware wagons, schoot de locomotief door het stootblok heen, over het perron en dwars door de glazen wand naar buiten en kwam tien meter lager terecht op het Place de Rennes. Bij het ongeval raakten vijf mensen zwaargewond: twee passanten op het perron, een brandweerman en twee bemanningsleden van de locomotief. Marie-Augustine Aguillard, die beneden op Place de Rennes stond bij de kiosk van haar man, overleed door rondvliegende stukken puin. 



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



De dagen na het ongeluk vergaapten veel toeschouwers zich aan het wonderbaarlijke schouwspel. Onder de nieuwsgierigen waren ook enkele amateurfotografen, die een prachtige kans zagen om een foto te schieten die meer op fictie leek dan op werkelijkheid. De foto zelf, die tegenwoordig toebehoort aan de collectie van het Musée d’Orsay in Parijs, is vermoedelijk het werk van zo’n amateurfotograaf. Het bizarre schouwspel heeft ervoor gezorgd dat afdrukken van de foto tot op de dag van vandaag geliefd zijn als souvenir voor bezoekers van Parijs. In een Amerikaans museum is een replica gebouwd van het ongeval.

Bronnen


-       Berichten uit het verleden 


-       Musée d’Orsay 


-       Plaats.nl 


Afbeelding


By Photo credited to the firm Levy & fils by this site. (It is credited to a photographer "Kuhn" by another publisher [1].) (the source was not disclosed by its uploader.) [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!