Tunesië na Ben Ali

Vandaag is Tunesië opnieuw geboren.

Aldus de leider van de moslimpartij Ennahda gisteren na het sluiten van de stembussen.Ennahda, een politieke partij die een islamitische democratie in Tunesië voor ogen heeft, wordt waarschijnlijk de grootste partij naar aanleiding van de verkiezingen. Tijdens de verkiezingen kozen miljoenen Tunesiërs hun vertegenwoordigers in een Constitutionele Raad die de nieuwe Grondwet van het land moet schrijven. Lange tijd stond Tunesië onder het bewind van de autoritaire president Ben Ali.

Ben Ali was de tweede president van Tunesië. Met een geweldloze coup nam hij in 1987 de macht over. Sindsdien werd Ben Ali altijd herkozen met een meerderheid van minimaal 90 procent van de stemmen, de laatste keer in 2009. De verkiezingen onder Ben Ali trokken traditiegetrouw weinig stemmers, omdat zij ervan uitgingen dat de resultaten van tevoren vast stonden. In 2002 veranderde hij met het oog op zijn eigen leeftijd de maximumleeftijd van een presidentskandidaat van 70 naar 75 jaar.

Tunesië was het eerste land in de Arabische wereld waar eind 2010 massale protesten ontstonden. In navolging van Tunesië ontstonden er in veel Arabische landen demonstraties voor onder andere meer democratie en minder corruptie en werkloosheid. President Ben Ali vluchtte hierdoor op 14 januari 2011 naar Saoedi-Arabië. De interim-regering van Tunesië heeft Ben Ali aangeklaagd wegens het witwassen van geld en drugshandel. Hij werd tot 35 jaar cel veroordeeld. Saoedi-Arabië wil hem echter niet uitleveren. Gisteren waren voor het eerst democratische verkiezingen in het land.

 

 

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.