Uri Rosenthal

Het onvermogen van de VN-Veiligheidsraad om het eens te worden over Syrië heeft aan velen het leven gekost

Aldus de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Afgelopen nacht pleitte hij op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor meer sancties tegen Syrië. Twee maanden geleden veroordeelde de VN Veiligheidsraad het optreden van de Syrische president Abbas tegen de protesten, maar vanwege verzet van onder andere Rusland en China zijn er nog steeds geen sancties tegen het land ingesteld.

De VN Veiligheidsraad werd in 1946 opgericht en heeft als taak het handhaven van de internationale vrede en veiligheid. De Raad bestaat uit vijf permanente leden (China, Rusland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en tien leden die voor een tweejaarlijkse termijn gekozen worden. Samen beslissen de vijftien leden over zaken die een mogelijke bedreiging voor de internationale vrede vormen. Met name het feit dat de vijf permanente leden een vetostem hebben - en dus iedere VN resolutie kunnen blokkeren - maakt dat de effectiviteit van de Raad vandaag de dag steeds meer in twijfel wordt getrokken.

 

Voor meer informatie over de Verenigde Naties en de Veiligheidsraad, zie onderstaande artikelen:

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Verhalen over het herinneringserfgoed
Standbeelden, Gedenkzuilen, Plaquettes, Borstbeelden en Gedenkstenen door Eric Kastelein 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.